Svet

Sijarto poručio Kijevu: Obnovite prava mađarske manjine i ne ugrožavajte naše snabdevanje energentima

Mađarski šef diplomatije je podsetio da su mađarski zahtevi izneti u 11 tačaka, kao i da su formirane radne grupe za razmatranje, te da su ministri već postigli dogovor da se njihov rad ubrza
Sijarto poručio Kijevu: Obnovite prava mađarske manjine i ne ugrožavajte naše snabdevanje energentimaGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Mađarska i dalje očekuje od Ukrajine da vrati pravo zakarpatskim Mađarima da studiraju na maternjem jeziku, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnih ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto.

"S poštovanjem očekujemo od Ukrajine da obnovi prava mađarske nacionalne manjine u pogledu pristupa njihovom maternjem jeziku u oblasti obrazovanja i kulture", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Andrijem Sibigom.

Mađarski šef diplomatije je podsetio da su mađarski zahtevi izneti u 11 tačaka, kao i da su formirane radne grupe za razmatranje, te da su ministri već postigli dogovor da se njihov rad ubrza.

Sijarto je od svog ukrajinskog kolege takođe zatražio da se uzdrži od jednostranih neočekivanih koraka koji ugrožavaju snabdevanje Mađarske energentima.

"Pitao sam gospodina ministra, pošto Mađarska snabdeva Ukrajinu energijom u punom kapacitetu, želeli bismo da se Ukrajina u budućnosti uzdrži od jednostranih neočekivanih koraka poput onih koji su nedavno preduzeti i koji su snabdevanje Mađarske energijom postavili pred velike izazove", rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske.

image