Svet

Nemačka zahteva podizanje utvrđenja na granicama Poljske, Grčke i Turske

CDU, vodeća nemačka opoziciona partija, sada se izjasnila protiv toga i od Fon der Lajen zatražila veću podršku od EU
Nemačka zahteva podizanje utvrđenja na granicama Poljske, Grčke i TurskeGetty © Editorial RF

Nemačka partija desnog centra CDU traži od Evropske komisije, koju vodi koleginica iz redova demohrišćana Ursula fon der Lajen, da finansira ograde na granicama Grčke i Poljske jer nove nemačke granične kontrole povećavaju pritisak na zemlje prvog ulaska.

Berlin je ponovo uveo mere za deportovanje više tražilaca azila u članice EU u kojima su prvo registrovani a obično je reč o zemljama koje se graniče sa onim koje nisu članice, poput Grčke.

Atina je tražila od EU sredstva za izgradnju ograde na granici sa Turskom.

Iz EK su rekli da su članice odgovorne za utvrđivanje svojih granica, da bi CDU, vodeća nemačka opoziciona partija, sada se izjasnila protiv toga i od Fon der Lajen zatražila veću podršku od EU.

"Očekujem od savezne vlade i Evropske komisije da obezbede da ne napuštamo zemlje sa spoljnim granicama EU, kao što su Poljska i Grčka", rekao je za Euraktiv vodeći poslanik CDU za unutrašnje poslove Aleksander Trom i dodao da je to zadatak koji utiče na sve nas.

On je naglasio da svako ko želi sigurne granice, mora da se posveti i utvrđivanju granice, dodajući da to uključuje podršku "strukturnoj i tehničkoj zaštiti granice tamo gde je to potrebno".

Međutim, EK je nagovestila da zajednički pristup EU tom pitanju treba da se fokusira na "pametna rešenja", poput sistema za nadzor, pre nego na ograde.

Zajedničko finansiranje utvrđivanja granice je osetljivo pitanje, s obzirom da je relativno štedljiva nemačka vlada prethodno odbacila ideju finansiranja zaštite granica od strane EU.

Pošto se Poljska suočila sa rastom ilegalne migracije na granici sa Belorusojom, te zemlje i baltičke države na samitu lidera EU u junu takođe su se zalagale za jačanje granice koje bi finansirala Unija.

Prema rečima nemačkog kancelara Olafa Šolca, finansiranje zaštite granica od strane EU predstavljalo bi "refinansiranje napora u nacionalnoj odbrani kroz evropske finansijske kanale".

Šolc je takođe ukazao na Fronteks kao postojeći izvor zaštite van sektora odbrane.

Uz podršku CDU zajedničkom finansiranju zaštite granica, pritisak na Komisiju raste. Ta partija trenutno vodi u anketama a njen lider Fridrih Merc je na vodećoj poziciji da dobije mandat kancelara na nacionalnim izborima 2025.

image