Svet

"Forin polisi": Ko savetuje Donalda Trampa o spoljnoj politici, i ko je među njima povezan sa Srbijom

Jedanaest muškaraca čiji pogledi na svet oblikuju stavove Donalda Trampa
"Forin polisi": Ko savetuje Donalda Trampa o spoljnoj politici, i ko je među njima povezan sa SrbijomGetty © Brandon Bell / Staff

Kakva će biti američka spoljna politika ako Donald Tramp ponovo pobedi na predsedničkim izborima? Jedan od načina da se to proceni je, objašnjava "Forin polisi" (FP), profilisanje ključnih savetnika u njegovoj orbiti.

FP je izdvojio 11 savetnika čije misli i ideje imaju značajan uticaj na Trampovu spoljnu politiku.

Elbridž Kolbi

Elbridž Kolbi najglasniji je zvaničnik u Vašingtonu koji zagovara potpuni pomak SAD od Evrope, NATO-a i Rusije ka rastućem izazovu u vidu Kine koju doživljava kao "najveći američki problem".

Fred Flic

Flic je zagovornik Trampove antiestablišmentske MAGA (Make America Great Again) ideologije koja je uznemirila Vašington četiri godine. On je, zajedno sa Kitom Kelogom, izradio nacrt plana koji će Tramp razmotriti u cilju okončanja sukoba u Ukrajini.

Plan podrazumeva forsiranje Ukrajine i Rusije da sednu za pregovarački sto i posredovanje u privremenom prekidu vatre.

Ričard Grenel

Diplomac Harvarda, Grenel je služio kao Trampov izaslanik, obilazio je svet – uključujući Srbiju gde je rado viđen gost, potkopavao Stejt department i očekuje se da će mu ta lojalnost verovatno doneti visoki spoljnopolitički posao u budućoj Trampovoj administraciji.

Kit Kelog

Veteran Vijetnamskog rata, general Kelog je istovremeno pro-Ukrajinski i pro-NATO nastrojen a opet voljan da pomogne Trampu da završi sukob u Ukrajini "za jedan dan", osmislivši plan koji predviđa smanjenje američke vojne pomoći Ukrajini ako Kijev odbije sedne za pregovarački sto.

Robert Lajthajzer

Robert Lajthajzer, Trampov trgovinski predstavnik, a možda i budući ministar finansija, "zaslužan" je za "novooktirvenu ljubav Bajdenove administracije prema trgovoinskim ratovima".

Lajthajzer je pretvorio Trampove ideje o trgovini i ekonomiji u manje-više koherentnu politiku, i takse na čelik, aluminijum i mnoge proizvode iz Kine.

Džoni Mekenti

Nekadašnji direktor predsedničke kancelarije za osoblje Bele kuće Džon Mekenti, sada u konzervastivnom trustu mozgova - Fondaciji "Heritidž" pomaže u Projektu 2025 – inicijativi koja poziva sledećeg predsednika da se "suoči sa dubokom državom".

Kristofer Miler

Miler, bivša Zelena beretka, našao se na udaru kritika zato što nije rasporedio Nacionalnu gardu na Kapitolu u januaru 2021. godine. Miler je rekao da nije želeo da izazove "najveću ustavnu krizu" od građanskog rata raspoređivanjem aktivnih američkih trupa.

Stiven Miler

Tokom Trampovog mandata, Stiven Miler je stekao ime kao radikalni arhitekta predsednikove tvrdolinijaške – i veoma kontroverzne – imigracione politike. Ako Tramp trijumfuje u novembru, očekuje se da će se ponovo snažno osloniti na Milera, koji je već izneo sveobuhvatne nove predloge za reviziju američke politike i suzbijanje imigracije.

Robert O'Brajen

Advokat iz Los Anđelesa, O'Brajen je započeo svoju ulogu u Beloj kući kao specijalni izaslanik za poslove sa taocima. Pomogao je da se osigura oslobađanje Amerikanaca iz zatvora u Turskoj i Jemenu i predvodio je napore administracije da se iz švedskog zatvora, na molbu Kanjea Vesta, oslobodi američki reper Roki, optužen za napad.

U eseju za "Forin afers", O'Brajen je skicirao konture buduće Trampove spoljne politike: "Trampovo obnavljanje mira snagom." Kina je primarni fokus, jer O'Brajen poziva na čvrst stav u Indo-Pacifiku, uključujući raspoređivanje celog korpusa marinaca u regionu i prebacivanje američkog nosača aviona sa Atlantika na Pacifik.

O'Brajen se takođe zalagao da Sjedinjene Države nastave sa testiranjem nuklearnog oružja, koje nije sprovedeno od 1992. "Vašington mora da testira novo nuklearno oružje prvi put od 1992, ne samo korišćenjem kompjuterskih modela", naveo je on.

Keš Patel

Patel je bio ključan u naporima da se ospore optužbe da je Trampov tim sarađivao sa Moskvom u predizbornoj kampanji.

Patel je, gostujući u podkastu Stiva Benona, najavio da će se nova Trampova administracija sada pozabaviti i novinarima. "Da, mi ćemo krenuti na ljude u medijima koji su lagali o američkim građanima, koji su pomogli Džou Bajdenu da namešta predsedničke izbore – mi ćemo krenuti na vas", poručio je.

Majk Pompeo

Majka Pompea je Tramp je izvukao iz relativne opskurnosti kao kongresmena iz Kanzasa i postavio da bude njegov prvi direktor CIA. Kao šef američke obaveštajne agencije, Pompeo je ušao u diplomatiju tajno putujući u Severnu Koreju da postavi temelje za direktne razgovore između Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

U Trampovom krugu, Pompeo je među najotvorenijim zagovornicima Ukrajine. Mnogi evropski zvaničnici smatraju da bi imenovanje Pompea na visoku poziciju u kabinetu bila dobra stvar za Ukrajinu i NATO, a loša vest za Rusiju.

Pompeo je takođe bio glavni pokretač Trampovog povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma i arhitekta čvrstog pristupa bivšeg predsednika Kini koji sada uglavnom ima dvostranačku podršku.

image