Amerika rešila problem veterana? Bivši vojnici im sada rade u fabrikama

Bivši marinci, pripadnici vojske i mornarice imaju veštine i disciplinu koje poslodavci traže

Najveći američki fabrički bum poslednjih godina suočava se sa nedostatkom kvalifikovanih radnika. Dok se proizvođači i tehnički fakulteti utrkuju da obuče zaposlene za rad u fabrikama "čiste tehnologije", pojavila se grupa koja bi mogla da pomogne da se premosti taj jaz: vojni veterani.

Bivši marinci, vojni inženjeri avioelektronike i mornarički tehničari koji su nekada bili raspoređeni u borbenim zonama, uključujući Irak i Avganistan, nalaze drugu karijeru u fabrikama za proizvodnju električnih vozila, baterija i solarnih ćelija. Oni kombinuju staromodnu vojnu disciplinu sa novim veštinama stečenim tokom aktivne dužnosti, kao što su rukovanje robotima i dronom, piše "Blumberg".

"Fokusirani na misiju, prilagodljivi, sa jakom radnom etikom i sposobnošću da se radi pod pritiskom", objasnio je Džejmi Hol razloge zašto "Tojota" zapošljava vojne veterane u novoj fabrici baterija za električna vozila u Severnoj Karolini. "Ovi ljudi imaju dosta obuke i spremni su za te stvari."

Industrija električnih vozila i baterija je veoma privlačna za veterane jer se proizvođači pripremaju da otvore desetine fabrika u narednim godinama, čak i kada se suočavaju sa usporavanjem prodaje u SAD.

Istovremeno, administraciji to rešava problem veterana iako, tvrdi "Blumberg", istorijski gledano, američkim vojnicima nije bilo teško da pronađu posao nakon što su se vratili u civilni život.

Prema podacima koje je prikupio Biro za statistiku rada, oko 70 odsto vojnih veterinara završava na poslovima u privatnom sektoru, na čelu sa proizvodnim i poslovnim uslugama, dok skoro četvrtina nastavlja da radi za vladu.

Očekuje se da će zapošljavanje u industriji baterija porasti za više od petine od 2023. do 2026. godine, prema istraživanju Centra za automobilska istraživanja, čak iako se potražnja za električnim vozilima hladi.

Istovremeno, vlasnici fabrika sada imaju konkurenciju u vidu vojnih izvođača, pošto SAD modernizuju svoje tenkove, podmornice i avione, kaže Tim Best, koji vodi "Rekrut Militari", firmu za zapošljavanje u Virdžiniji.