Svet

Nemačka evakuisala deo osoblja iz svoje ambasade u Libanu

Trenutno ima 1.800 registrovanih nemačkih državljana u Libanu, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova
Nemačka evakuisala deo osoblja iz svoje ambasade u Libanu© Murat Sengul/Anadolu via Getty Images

Nemačka je evakuisala nepotrebno osoblje iz svoje ambasade u Libanu, kao i članove njihovih porodica i nemačke državljane koji su medicinski ugroženi. Takođe će dati podršku svima onima koji žele da napuste tu zemlju, saopštila su ministarstva inostranih poslova i odbrane Nemačke.

"Trenutno ima 1.800 registrovanih nemačkih državljana u Libanu", rekao je danas portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Portparol je naveo da nemačka ministarstva spoljnih poslova i odbrane nastavljaju da blisko koordiniraju evakuaciju državljana Nemačke iz Libana, preneo je Rojters.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova podiglo je krizni nivo za diplomatske misije u glavnom gradu Libana, Bejrutu, Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali i glavnom gradu Izraela, Tel Avivu, ponovo tokom vikenda, iako tamošnje ambasade ostaju operativne.

Izraelska vojska je najavila kopnenu operaciju u Libanu, a libanska militantna grupa Hezbolah odgovorila je da je spremna da odbije izraelske trupe ukoliko bude pokrenuta kopnena operacija.

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je da su aktuelni vazdušni udari priprema za kopnenu operaciju.

Izraelske vazdušne snage od prošle sedmice izvode masovne napade na ciljeve Hezbolaha u različitim oblastima Libana.

image