Svet

Beloruska graničari prizemljili dron na granici s Litvanijom: Radi se na utvrđivanju okolnosti (VIDEO)

Protiv vlasnika letelice, koja je nakon obaranja zaplenjena, pokrenut je upravni postupak
Beloruska graničari prizemljili dron na granici s Litvanijom: Radi se na utvrđivanju okolnosti (VIDEO)Getty © Sean Gallup

Pripadnici Lidskog graničnog odreda su 29. septembra otkrili dron na stotinak metara od belorusko-litvanske granice, saopštio je Pogranični komitet Belorusije.

Kako se navodi u saopštenju, graničari su nakon otkrivanja letelice, upotrebom standardnog naoružanja, prizemljili multikopter, a ovaj incident dogodio se u Voronovskom okrugu.

Protiv vlasnika letelice, koja je zaplenjena, pokrenut je upravni postupak. Sprovode se i operativno-istražne radnje, kako bi se utvrdile sve okolnosti ove nezakonite radnje.

Podsećanja radi, je u protekla dva meseca oborila nekoliko vazdušnih ciljeva koji su narušili njen prostor. Tako je 5. septembra belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je "zabeleženo narušavanje državne granice, odnosno vazdušnog prostora Republike Belorusije i da se pretpostavlja da je to urađeno bespilotnim letelicama".

Tada su se pojavili i snimci obaranja pomenutih letelica, koje su letele iznad Gomelja.

Sličan slučaj se dogodio početkom avgusta, kada je beloruska PVO presrela bespilotne letelice, a povodom toga se oglasio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koji je rekao da su 9. avgusta ukrajinski borbeni dronovi oboreni iznad teritorije republike, kao i da su drugi deo letelica oborili pripadnici ruske vojske iznad teritorije Ruske Federacije

Prema tadašnjem pisanju beloruskih medija, dronovi su bili opremljeni raznovrsnom elektronikom i opremom proizvedene u zemljama članicama NATO-a, uključujući američku antenu i belgijski sistem za navigaciju.

image