Svet

Stoltenberg NATO zemljama: Trebalo bi da podržimo ukrajinsku inicijativu

Ukrajinci moraju biti ti koji, na kraju, odlučuju koji su prihvatljivi uslovi, dodao je odlazeći generalni sekretar NATO-a
Stoltenberg NATO zemljama: Trebalo bi da podržimo ukrajinsku inicijativu© Omar Havana/Getty Images

Zemlje NATO treba u potpunosti da podrže ukrajinski plan za njenu sopstvenu budućnost, izjavio je odlazeći generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

"Trebalo bi da podržimo ukrajinsku inicijativu", rekao je Stoltenberg u intervjuu za briselski portal "Politiko", dan pre povlačenja sa mesta generalnog sekretara NATO-a.

To je svojevrstan odgovor odlazećeg generalnog sekretara NATO na odluku Turske da podrži novu kinesku inicijativu, odnosno učešće Ankare u inicijativi "Prijatelji za mir" koju su prošle nedelje pokrenule Kina i Brazil.

"Ukrajinska mirovna inicijativa je inicijativa koja osigurava da imamo proces koji može dovesti do trajnog mira. I naravno, Ukrajinci moraju biti ti koji, na kraju, odlučuju koji su prihvatljivi uslovi", istakao je Stoltenberg.

Grupa od 17 zemalja pridružila se kinesko-brazilskoj inicijativi, a Turska je jedina članica NATO-a koja se pridružila toj grupi.

Prema rečima kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia, "Prijatelji mira" se ne odnose na biranje strana u sukobu, ni na blokovsku konfrontaciju, niti na zamenu postojećih platformi.

Kijev je ranije opisao potez Pekinga kao razočaravajući i nelogičan.

Ukrajine Vladimir Zelenski u maju je optužio Peking da pokušava da sabotira mirovni samit u Švajcarskoj, koji su Rusija i Kina bojkotovale.

U međuvremenu, Švajcarska, ključni posrednik, pohvalila je najnoviji pokušaj Kine.

Stav Švajcarske o kineskom planu, prvi put objavljen u maju, promenio se otkako je dodata referenca na Povelju UN – osnivački ugovor globalnog tela koje obavezuje nacije da održavaju mir.

image