Svet

"Volstrit džornal": "Plan pobede" Zelenskog naišao na mlak prijem u SAD

Zahtev ukrajinskog lidera da mu Vašington dozvoli udare duboko po ruskoj teritoriji raketama dugog dometa je odbijen, navodi list
"Volstrit džornal": "Plan pobede" Zelenskog naišao na mlak prijem u SADGetty © Michael M. Santiago

Vladimir Zelenski nije uspeo da obezbedi veću američku podršku u sukobu s Rusijom tokom svoje poslednje posete SAD, niti je impresionirao Vašington svojim "planom pobede", piše "Volstrit džornal".

Tzv. plan pobede Zelenskog ima četiri ključna uslova, koji podrazumevaju da Zapad Kijevu pruži bezbednosne garancije koje bi bile slične članstvu u NATO-u, nastavak ukrajinske ofanzive u Kurskoj oblasti kako bi je Kijev koristio kao adut u pregovorima s Moskvom, isporkua "specifičnog" zapadnog oružja Ukrajini, i međunarodna finansijska podrška Kijevu.

Kada je Zelenski pokušao da svoj plan predstavi u SAD, suočio se s "mlakim prijemom", piše "Volstrit džornal".

Američki list navodi da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena koja i dalje "odmerava poteze koje bi Moskva mogla da shvati kao eskalaciju", bila "skeptična i rekla da želi više detalja".

Dok su SAD najavile novi paket vojne pomoći Kijevu, do sada su se uzdržavale od "ispunjavanja glavnog zahteva Zelenskog: dozvole za napad na Rusiju raketama velikog dometa", primetio je "Volstrit džornal".

Američki list ocenjuje da neuspeh Kijeva da ubedi SAD da značajno povećaju pomoć "ukazuje na opasan put koji je pred" Zapadom i Ukrajinom, posebno pošto su ukrajinske linije i dalje pod snažnim pritiskom u Donbasu. "Volstrit džornal" navodi da bez "velikog porasta" obima vojne podrške, cilj Ukrajine da zauzme sve teritorije na koje ima pretenzije "deluje daleko".

Prošlonedeljni izveštaj "Blumberga" takođe je tvrdio da zapadni zvaničnici ne veruju da će "plan pobede" Zelenskog doneti iskorak u sukobu, jer nije sadržao suštinske izmene pristupa sukobu, i mahom se svodio na "listu želja".

Komentarišući mapu puta, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je istakao da ona ne sadrži nikakve specifičnosti i da ne nudi ništa zapadnim pristalicama Kijeva.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da ako Zapad dozvoli Ukrajini da koristi oružje dugog dometa za udare duboko po ruskoj teritoriji, to će značiti da NATO "vodi rat" protiv Moskve.

Ruski lider je prošle nedelje takođe predložio da se nacionalna nuklearna strategija ažurira kako bi se predvidelo da se "agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države" smatra "zajedničkim napadom" i prelaskom nuklearnog praga.

To znači da bi SAD, Velika Britanija ili Francuska bile saučesnici u hipotetičkom ukrajinskom napadu na rusko tlo oružjem koje su ove zemlje isporučile.

image