Svet

Rat na Bliskom istoku – kamen oko vrata Kamale Haris

Potpredsednica SAD na udaru je kritika sa svih strana zbog neuspeha u postizanju primirja u ratu Izraela protiv Hamasa i Hezbolaha
Rat na Bliskom istoku – kamen oko vrata Kamale HarisGetty © Jeff Swensen / Stringer

Nade Kamale Haris da će ograničiti političke posledice sukoba na Bliskom istoku srušene su eskalacijom tenzija između Izraela i Libana i rastućom pretnjom sveopštim ratom u regionu.

U jeku predizborne kampanje, potpredsednica SAD i predsednički kandidat demokrata, obećala je da će nastaviti da traži primirje na Bliskom istoku, što bi moglo da otvori put za povratak stabilnosti u region.

Situacija se, nešto više od mesec dana do izbora u novembru, preokrenula. SAD ne samo da nisu uspele da izdejstvuju primirje u Gazi, a njihov glavni partner na Bliskom istoku – Izrael otvorio je novi front protiv Hezbolaha u Libanu, a sva je prilika uskoro će krenuti i na Iran.

Haris je tokom vikenda izdala saopštenje u kojem je ponovila da Bela kuća "ne želi da vidi da sukob na Bliskom istoku eskalira u širi regionalni rat" i da "diplomatija ostaje najbolji način za zaštitu civila i postizanje trajne stabilnosti u regionu".

Njen "šef", predsednik SAD Džozef Bajden insistirao je da SAD nisu znale ništa o napadu na lidera Hezbolaha Hasana Nasrala.

"Fajnenšel tajms" navodi da novi apeli Harisove za smirivanje tenzija zvuče šuplje, naročito jer glavni partner SAD – Izrael nastavlja da tera po svome.

Za kritičare, to je znak da Bajdenova administracija ili nije u stanju ili nije htela da "pritegne" izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i natera ga na poslušnost.

Širenje sukoba na Liban predstavlja dodatni udarac za Harisovu, koja neće biti u stanju da privuče Amerikance arapskog porekla i mlade koji su od samog početka rata u Gazi bili posebno kritični na račun mlakog odgovora američke administracije.

Republikanci, pak, kritikuju Harisovu da nije uspela da odvrati Iran i njihove "proksije" od napada na Izrael, i da je previše oklevala u slanju podrške Izraelu. Kažu i da bi Donald Tramp umeo da "smiri" situaciju.

"Bajdenova administracija je paralizovana strahom od Irana. U ime 'ne-eskalacije', svet gori. Tako da vam obećavam, ako Tramp pobedi, mi ćemo ovo prilično brzo popraviti", rekao je Lindzi Grejem, republikanski senator iz Južne Karoline, za Si-En-En.

Demokrate insistiraju da bi Harisova bila daleko stabilniji lider na međunarodnoj sceni od Trampa, ukazujući na nedavnu podršku bivših vojnih i diplomatskih zvaničnika koji su služili pod administracijom obe stranke.

Ali, razvoj događaja na Bliskom istoku izaziva sve veću uzbunu u Vašingtonu.

image