Ništa od iranske pomoći: Teheran neće slati trupe u Liban i Gazu

Liban i borci na palestinskim teritorijama "imaju sposobnost i snagu da se brane od agresije", izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani

Iran neće slati trupe u Liban ili Gazu da se suprotstave Izraelu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje.

Ova izjava dolazi usred pojačanih napada Izraela na militantnu grupu Hezbolah sa sedištem u Libanu i Hute u Jemenu. Teheran ne traži rat, ali ga se ne plaši i zalaže se za siguran i stabilan Bliski istok, naglasilo je ministarstvo.

"Nema potrebe za slanjem dodatnih ili dobrovoljačkih snaga Islamske Republike Iran", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani na nedeljnoj konferenciji za novinare.

Liban i borci na palestinskim teritorijama "imaju sposobnost i snagu da se brane od agresije", dodao je on.

U proteklih nekoliko nedelja, Izrael je sprovodio teške vazdušne napade na Hezbolah u Libanu i druge militantne grupe u regionu, uključujući Siriju, Jemen i Irak, izazivajući strah da bi sukob mogao zahvatiti ceo Bliski istok i privući Iran i SAD , glavnog saveznika Izraela.

"Ni sa jedne strane nismo dobili nikakav zahtev u vezi sa tim, naprotiv, obavešteni smo i sigurni da im pomoć naših snaga nije potrebna", rekao je Kanani novinarima.

On je ipak obećao da Izrael "neće ostati bez ukora i kazne za zločine koje je počinio nad iranskim narodom, vojnim osobljem i snagama otpora".

Samo tokom protekle nedelje, izraelske snage su značajno pojačale vazdušne napade na Liban, ubivši više od 1.000 ljudi i ranivši preko 6.000 prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. Eskalacija je takođe izazvala masovni egzodus iz oblasti koje su najviše pogođene izraelskim bombardovanjem.