Japan dobio novog premijera: Šigeru Išiba nasledio Fumija Kišidu

Išibin kabinet će biti ozvaničen tokom večeri, nakon ceremonija koje će se održati u Carskoj palati.

Kabinet odlazećeg japanskog premijera Fumija Kišide kolektivno je podneo ostavku na današnjoj sednici vlade, nakon čega je donji dom japanskog parlamenta odabrao Šigerua Išibu, predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije, za 102. premijera zemlje.

Šef vlade se bira većinom glasova kandidata koje predlažu stranke i po pravilu, reč je o partijskim lideria. Tako šef stranke sa većinom mesta u parlamentu postaje premijer.

Pošto vladajuća koalicija Liberalno demokratske partije i Komeito partije ima većinu u oba doma parlamenta, izbor Išibe na mesto premijera bio je više formalnost.

Prema rezultatima glasanja, Išiba je dobio 291 od 461 glasa.

Išibin kabinet će biti ozvaničen tokom večeri, nakon ceremonija koje će se održati u Carskoj palati.

Prethodnik Išibe, Fumio Kišida, koji je ranije odustao od kandidature na predsedničkim izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) na funkciji je proveo 1.094 dana, što ga čini osmim posleratnim premijerom Japana sa najdužim stažom.

Išiba je juče najavio da će vanredni izbori biti održani 27. oktobra.

Vanredni izbori koji će se održati godinu dana pre redovnih i neposredno uoči američkih predsedničkih izbora u novembru odlučiće koja stranka će kontrolisati Donji dom japanskog parlamenta.