Iran izvršio raketni napad: Probijena vazdušna odbrana Izraela (VIDEO)

Ranije tokom dana, izraelska vojska saopštila je da je počela ograničene napade na ciljeve Hezbolaha u području južnog Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Iran izveo raketni napad na Izrael, preneli su portal "Tajms ov Izrael" i brojni svetski mediji.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u centralnom i južnom Izraelu, a širom zemlje dato je upozorenje na napad.

Eksplozije su se čule u Tel Avivu, kao i u Jerusalimu, preneo je "Gardijan", pozivajući se na izveštaje svetskih agencija i očevidaca. 

Novinari "Gardijana" u Jerusalimu bili su svedoci desetina projektila koji su se kretali iznad grada prema glavnim obalskim gradovima Izraela u velikom napadu koji je otpočeo nešto posle 19.30 po lokalnom vremenu.

Desetak minuta nakon prvog raketnog napada, prijavljen je drugi talas projektila koji su leteli iznad Jerusalima. 

U velikom napadu Irana na Izrael lakše je povređeno dvoje ljudi, prenosi "Tajms ov Izrael" pozivajući se na podatke medicinskih službi. "Džeruzalem post" je javio da je Iran ispalio oko 400 raketa na Izrael. 

Korpus čuvara islamske revolucije je saopštio da će njihovi napadi biti još razorniji, ako Izrael odgovori.

Portparol IDF-a Danijel Hagari izjavio je novinarima da izraelske vazdušne snage nastavljaju da rade u punom kapacitetu. 

"Večeras će takođe nastaviti sa snažnim udarima na Bliskom istoku. Iran je sproveo ozbiljan napad večeras i gura Bliski istok ka eskalaciji. Delovaćemo na mestu i u vremenu koje mi budemo izabrali u dogovoru sa političkim snagama", rekao je Hagari i dodao da će iranski napad imati posledice.

Ranije tokom dana, izraelska vojska saopštila je da je počela ograničene napade na ciljeve Hezbolaha u području južnog Libana.

IDF navodi da su mete bila sela blizu granice koja predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama na severu zemlje, prenosi "Gardijan".

Izraelsko vazduhoplovstvo i artiljerija podržavaju kopnene snage IDF tokom operacije, napadajući vojne ciljeve.

Kako prenosi Rojters, meta noćašnjeg napada bio je Munir Makda, komandant libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, navode dva palestinska bezbednosna zvaničnika, prenosi Rojters.

Sudbina Munira Makde nije poznata.

Velike uzastopne eksplozije čule su se širom libanske prestonice Bejruta nešto iza ponoći u utorak, objavio je Rojters, dok je nešto ranije potvrđeno da je izraelska vojska gađala južna predgrađa grada.

Saopštenje je usledilo nakon sličnog saopštenja iz SAD, u kome su zvaničnici Bele kuće naveli da su izraelske snage pokrenule "ograničene kopnene operacije" uperene protiv Hezbolaha.

Napadi i na Damask

Broj poginulih u izraelskom vazdušnom napadu na Damask porastao je na tri, a povređeno je devet osoba, objavili su sirijski državni mediji.

Ranije je državna televizija objavila da je jedna od njenih televizijskih voditeljki Safa Ahmad poginula u napadima.

Izraelski vazdušni napad naneo je i značajnu štetu privatnoj imovini, dodali su mediji, a preneo Skaj njuz.

Takođe je objavljeno da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila više raketa i dronova iznad Damaska.

Izraelski portal Inet prenosi da je meta napada na Damask mogla biti iranska ambasada, koja se nalazi na jugozapadu grada.

Izrael nije komentarisao napad.

1. okt 2024 • 22:09

Salivan: Izrael pobedio bez gubitaka života

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je večeras da se čini da je napad Irana na Izrael odbijen, iako administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena i dalje prati situaciju.

Saliven je osudio napad Irana balističkim raketama na Izrael kao značajnu eskalaciju, dodajući da izgleda da je Izrael pobedio bez gubitaka života.

"Ovo je značajna eskalacija od strane Irana, značajan događaj, a podjednako je značajno i to što smo uspeli da iskoračimo sa Izraelom i stvorimo situaciju u kojoj niko u Izraelu nije stradao u ovom napadu", rekao je Saliven novinarima u Beloj kući.

Putin ne planira da razgovara sa Netanjahuom

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin ne planira da razgovara sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Pezeškijan: Ovo je samo deo naše moći, ne ulazite u sukob sa Iranom

Predsednik Irana Masud Pezeškijan rekao je da Teheran ne traži rat, već se odlučno suprotstavlja svakoj pretnji i pozvao Izrael da ne ulazi u sukob sa Iranom, prenose "RIA Novosti".

Pored toga, Pezeškijan je naveo da je Iran odgovorio na akcije Izraela na osnovu legitimnih prava i radi mira i bezbednosti naroda Irana i celog regiona.

"Dat je odlučan odgovor na izraelska kršenja međunarodnog prava u skladu sa zakonom i radi mira i bezbednosti Irana i regiona. Ovi koraci su preduzeti da bi se zaštitili interesi i građani Irana. (Izraelski premijer Benjamin) Netanjahu treba da zna da Iran ne traži rat, već se odlučno suprotstavlja svakoj pretnji. Ovo je samo deo naše moći, ne ulazite u sukob sa Iranom", napisao je Pezeškijan na društvenoj mreži Iks.

Portparol izraelske vojske: Nastavićemo snažne napade i večeras

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je novinarima da izraelske vazdušne snage nastavljaju da rade u punom kapacitetu.

"Večeras će takođe nastaviti sa snažnim udarima na Bliskom istoku. Iran je sproveo ozbiljan napad večeras i gura Bliski istok ka eskalaciji. Delovaćemo na mestu i u vremenu koje mi budemo izabrali u dogovoru sa političkim snagama", rekao je Hagari. 

On je istakao da će iranski napad imati posledice.

Iranska revolucionarna garda: Pogođene tri izraelske vojne baze

Tri vojne baze blizu Tel Aviva bile su meta napada Irana, izvestila je iranska agencija Mer, pozivajući se na saopštenje Iranske revolucionarne garde.

Dejstvovala i jordanska PVO

Uprava za javnu bezbednost Jordana saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana presrela rakete i bespilotne letelice dok je Iran napao Izrael, prenosi "Tajms of Izrael".

"Kraljevsko jordansko vazduhoplovstvo i sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na brojne rakete i dronove koji su ušli u jordanski vazdušni prostor", navodi se u saopštenju.

Iranci tvrde da su u napadu prvi put korišćene hipersonične rakete

Iranci su prvi put koristili hipersonične rakete u napadima na Izrael, izveštavaju iranski mediji, a prenose "RIA Novosti".

"Iranska revolucionarna garda je prvi put uništila protivraketni odbrambeni štit koji se sastoji od raketa 'erou 2' i 'erou 3' hipersoničnim balističkim raketama srednjeg dometa 'fatah'", navodi se u saopštenju.

Meta napada bila izraelska vazduhoplovna baza

Vazduhoplovna baza izraelskih vojnih snaga Nevatim uništena je u raketnom napadu, tvrdi iranska agencija Tasnim.

"Teheran tajms" prenosi da je baza bila meta drugog talasa napada kada je na Izrael ispaljeno oko 200 raketa. 

U bazi su stacionirani, prema navodima medija, borbeni avioni F-35. 

Berbok: Osuđujemo iranski napad u najoštrijem mogućem smislu

Osuđujemo iranski raketni napad na Izrael u najoštrijem mogućem smislu, navela je na Iksu ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok. 

"Hitno smo upozorili Iran na ovu opasnu eskalaciju. Iran mora odmah da zaustavi napad. To vodi region dalje do ivice ponora", napisala je Berbok u objavi.

Slavlje zbog iranskih raketa u južnom Bejrutu

Pucnjevima iz vatrenog oružja u južnim predgrađima Bejruta pozdravljen je iranski raketni napad na Izrael, prenosi "Tajms of Izrael" pozivajući se na izveštaje libanskih državnih medija.

Nacionalna novinska agencija Libana izvestila je da su se čuli brojni rafali iz automatskog oružja kojima se slavio raketni napad Irana na Izrael.

Iran obustavio letove

Iran je obustavio domaće i strane letove nakon napada na Izrael, prenose "RIA Novosti".

Informaciju je objavio, kako se navodi, direktor aerodroma u Teheranu. 

Iranski mediji: U napadu uništeno 20 izraelskih lovaca pete generacije

U udaru na Izrael uništeno je 20 izraelskih borbenih aviona, lovaca pete generacije F-35, prenosi iranska agencija "Šafakna".

U prvom obraćanju izraelske vojske nakon napada, portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari izjavio je da se šteta od napada još uvek procenjuje.

Portparol IDF-a: Izveli smo dosta presretanja, za sada bez informacija o žrtvama

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Danijel Hagari, izjavio je da trenutno nema dodatnih pretnji prema Izraelu iz Irana, što ukazuje da je raketni napad završen.

Stanovnici su nedavno obavešteni da mogu napustiti skloništa posle sat vremena, navodi "Tajms of Izrael".

"Tokom odbrane izveli smo dosta presretanja. Postoje određeni udari u centralnoj oblasti i na jugu zemlje", kaže Hagari.

On je dodao da se još uvek vrši procena posledica napada i da za sada nema informacija o žrtvama.

Vojska Izraela: Završen raketni napad Irana

"Interfaks" javlja da je izraelska vojska saopštila da je iranski napad na Izrael završen. 

UN osuđuju zaoštravanje situacije na Bliskom istoku

Kabinet generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša saopštio je da Gutereš osuđuje zaoštravanje situacije na Bliskom istoku, javlja TASS. 

Dvoje lakše povređeno u napadu

U velikom napadu Irana na Izrael lakše je povređeno dvoje ljudi, prenosi "Tajms of Izrael" pozivajući se na podatke medicinskih službi. 

Iz službe hitne pomoći, navedeno je da su lakše ranjeni zadobili povrede od šrapnela, a nekoliko ljudi je zbrinuto zbog manjih povreda nastalih prilikom pada dok su žurili u sklonište i napada panike.

Vojska Izraela: Građani mogu da napuste skloništa

Vojska Izraela izdala je saopštenje građanima da mogu da napuste skloništa, budući da je procenjeno da trenutno nema pretnje od novih napada.

Vojska Izraela dodaje da će napad Irana "imati posledice" i da izraelski vojnici imaju plan, javlja TASS.

Rakete iznad Starog grada u Jerusalimu

Izraelska vojska objavila je na svom nalogu na Iksu snimak iranskih raketa iznad Starog grada u Jerusalimu.

Tramp: Napad na Izrael je rat, to se moglo sprečiti

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poručio je da je današnji napad Irana na Izrael rat, te dodao da je on u potpunosti mogao biti sprečen, prenose RIA Novosti. 

Iranski napad se nastavlja: Počeo drugi talas napada na Izrael

Počeo je drugi talas iranskog napada na Izrael, javlja iranska agencija ILNA.

Izrael je u međuvremenu izdao novo upozorenje građanima da se nalaze u blizini skloništa budući da su napadu u toku, prenose RIA Novosti. 

Iranska misija u Ujedinjenim nacijama: Napad na Izrael je legitiman odgovor na terorizam Izraela

Iranski predstavnici pri Ujedinjenim nacijama poručili su da je današnji napad Irana na Izrael legitiman odgovor na dosadašnje terorističke napade Izraela. 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija najavljuje sednicu zbog Libana

Stalni predstavnik Švajcarske u Ujedinjenim nacijama, koja će, podsetimo, u oktobru predsedavati Savetom bezbednosti UN, najavila je da  očekuje da će uskoro biti održana sednica povodom situacije u Libanu, prenosi TASS.

Obustavljen vazdušni saobraćaj u Izraelu, Jordanu i Iraku

Izrael je obustavio vazdušni saobraćaj zbog raketnog napada Irana, prenosi Rojters.

Neposredno pre, izraelska vojska objavila je da je zatvoren aerodrom "Ben Gurion".

Ruski mediji prenose da su vazdušni saobraćaj obustavili i Jordan i Irak.

Bajden sazvao sastanak, pomoći će Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden sazvao je sastanak sa potpredsednicom Kamalom Haris i najvišim bezbednosnim zvaničnicima.

"Razgovarali smo o tome kako su Sjedinjene Države spremne da pomognu Izraelu da se odbrani od ovih napada i zaštiti američko osoblje u regionu", naveo je Bajden.

Eksplozije u Tel Avivu i Jerusalimu

Eksplozije se čuju u Tel Avivu, kao i u Jerusalimu, prenosi "Gardijan" pozivajući se na izveštaje svetskih agencija i očevidaca. 

Novinari "Gardijana" u Jerusalimu bili su svedoci desetina projektila koji su se kretali iznad grada prema glavnim obalskim gradovima Izraela u velikom napadu koji je otpočeo nešto posle 19.30 po lokalnom vremenu.

Desetak minuta nakon prvog raketnog napada, prijavljen je drugi talas projektila koji su leteli iznad Jerusalima. 

Upozorenje Iranske revolucionarne garde: Ako Izrael odgovori, naš sledeći napad biće još žešći

Iranska revolucionarna garda objavila je prvo saopštenje povodom današnjeg masovnog napada na Izrael, uz poruku da je to odgovor na ubistvo bivšeg lidera političkog biroa Hamasa Ismaila Hanija, koji je ubijen u Teheranu u julu, kao i nedavno ubistvo Hasana Nasrale, lidera Hezbolaha, i istaknutog komandanta Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforušana koji su poginuli u istom izraelskom napadu na Bejrut. 

Iranska revolucionarna garda upozorava da će, ukoliko Izrael odgovori, izvesti još jedan veći napad na izraelsku teritoriju. 

Iran napada, a Palestinci slave

I dok Iran napada Izrael, društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi kako Palestinci iz Pojasa Gaze slave zbog poslednjeg masovnog napada Irana. 

Odreagovali izraelski sistemi PVO

Izraelski sistemi PVO uspeli su da obore neke rakete koje je večeras Iran lansirao na Izrael.

Iranska revolucionarna garda najavljuje saopštenje

Iranska revolucionarna garda saopštila je da će uskoro objaviti zvanično saopštenje povodom poslednjih dešavanja i iranskog napada na Izrael.

Mediji: Iran lansirao oko 400 raketa

"Džeruzalem post" javlja da je Iran ispalio oko 400 raketa na Izrael. 

IDF: Svi civili su u skloništima

Iranske rakete ispaljene su na Izrael, a svi civili su u skloništima, objavila je izraelska vojska na svom nalogu na Iksu.

Oni su objavili mapu zemlje koja pokazuje da je gotovo ceo Izrael pod uzbunom. 

IDF je naveo da je gotovo deset miliona građana meta iranskih projektila.

Počeo iranski napad na Izrael

Počeo je iranski napad na Izrael, javljaju ruski mediji.

RIA Novosti prenose da je IDF potvrdio da je Iran lansirao rakete ka Izraelu.

Vazdušna uzbuna proglašena je na teritoriji celog Izraela.

Ukrajinski portal "Strana.ua" na Telegramu piše da je izraelski 9 kanal javio da se napad izvodi balističkim raketama, dok "Tajms of Izrael" piše da je lansirano više od 100 projektila. 

Izraelska armija poručila je da će uraditi sve kako bi zaštitila građane.

Iranska agencija ISNA objavila je snimak lansiranih raketa.

Mediji prenose da su se već čule eksplozije u Tel Avivu i Jerusalimu. 

Izrael: Očekujemo da će biti ispaljeno oko 250 raketa

Televizija Ej-Bi-Si javlja da Izrael očekuje da će Iran lansirati na Izrael oko 250 raketa. 

Dodaje se da IDF ne planira da izvede preventivni napad na Iran, prenose RIA Novosti. 

SAD: Iran neće napasti civile

Američki mediji javljaju da u SAD očekuju da Iran neće napasti civile, već isključivo vojne i vladine objekte u Izraelu, prenose RIA Novosti. 

Pucnjava u Tel Avivu: Šestoro mrtvih, devetoro povređenih

U međuvremenu, mediji prenose da se u Tel Avivu, tačnije u Jafi, odigrala pucnjava. 

Tvrdi se da ima dosta žrtava. Ovu informaciju potvrdila je ubrzo i izraelska policija. Prema podacima policije, ubijeno je šestoro ljudi, a devetoro je povređeno, prenosi "Tajms of Izrael". 

Nije isključeno da se radi o terorističkom napadu. 

Ruska redakcija RT, pozivajući se na izraelsku televiziju ILTV, prenosi na Telegramu da je bilo tri napadača i da su dva likvidirana. 

U gradu je proglašeno vanredno stanje.

IDF: Ozbiljno se odnosimo prema mogućem iranskom napadu

Izraelski IDF saopštio je danas da se ozbiljno odnosi prema potencijalnom iranskom raketnom napadu na Izrael, budući da, kako kaže, taj napad može biti velikih razmera, prenose RIA Novosti. 

Likvidiran još jedan komandant Hezbolaha

IDF javlja da je izraelska vojska likvidirala još jednog komandanta Hezbolaha. U pitanju je komandant koji je bio odgovoran za isporuku municije iz Irana u Liban koju su kasnije koristili pripadnici Hezbolaha. 

IDF: Vazdušna uzbuna u centralnom i severnom delu Izraela

Izraelski IDF saopštio je da je u centralnom delu Izraela proglašena vazdušna uzbuna, prenose RIA Novosti.

IDF dodaje da je jedan projektil lansiran iz Libana presretnut pet minuta nakon što su se oglasile sirene, dok se za jedan drugi projektil kaže da je pao na otvorenom terenu u centralnom delu Izraela. 

U međuvremenu, ruski mediji javljaju da je vazdušna uzbuna proglašena i na severu zemlje. 

Izrael pokušava da dogovori razgovor sa Putinom? Cilj - sprečiti iranski napad

Tim izraelskog premijera Netanjahua pokušava da sa administracijom ruskog predsednika dogovori razgovor sa Vladimirom Putinom, kako bi zatražio od Rusije da utiče na Iran i tako spreči mogući raketni napad na Izrael, tvrdi izraelski portal "Inet".

Podsetimo, mediji su danas preneli, a IDF potvrdio, da su Amerikanci upozorili Tel Aviv da Iran priprema raketni napad na Izrael.

Liban podneo žalbu UN

Vlada Libana podnela je žalbu Ujedinjenim nacijama zbog izraelskih napada i kopnene operacije koju je pokrenuo Tel Aviv, otkrio je za RIA Novosti ambasador Libana u Rusiji Šauki Bu Nasar.

"U kontaktu smo sa svim bratskim arapskim zemljama i drugim prijateljskim državama, uključujući i Rusiju, kako bismo stavili tačku na ovu izraelsku agresiju na libansku teritoriju", rekao je ambasador.

UN: Zabrinuti smo zbog eskalacije, pozivamo na momentalni prekid vatre

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas na momentalni prekid vatre, uz poruku da je "jako zabrinut zbog eskalacije sukoba u Libanu", prenose RIA Novosti, pozivajući se na portparola Gutereša. 

"Neophodno je po svaku cenu izbeći potpuni rat u Libanu i poštovati suverenitet i teritorijalnu celovitost Libana", rekao je Stefan Džarik, zvanični predstavnik generalnog sekretara UN-a. 

Ambasada SAD u Izraelu pozvala američke državljane da se sklone

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Izraelu upravo je izdala saopštenje u kojem se upućuje svim američkim "vladinim zaposlenicima i članovima njihovih porodica da se sklone do daljnjeg".

Sigurnosno upozorenje usledilo je nakon što je zvaničnik Bele kuće rekao da SAD ima naznake da se Iran sprema pokrenuti napad balističkim projektilima protiv Izraela.

Hagari: Napad Irana imao bi posledice, izraelski PVO sistemi spremni

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari poručio je da su Izrael i njegovi saveznici u visokom stanju pripravnosti i da bi svaki napad iz Irana imao posljedice.

Njegova izjava usledila je nedugo nakon što je visoki zvaničnik Bele kuće upozorio da se Iran priprema za pokretanje neposrednog napada balističkim projektilima na Izrael.

Hagari je rekao da su izraelski sistemi protivvazdušne odbrane u potpunosti spremni za svaki napad iz Irana, ali trenutno nije identifikovana pretnja.

"Aksios": Iran će uskoro napasti Izrael balističkim raketama

Iran se sprema da napadne Izrael balističkim projektilima, rekao je za "Aksios" anonimni visoki zvaničnik Bele kuće.

Opširnije pročitajte ovde.

IDF: Stiglo upozorenje da Iran planira napad na Izrael

IDF javlja da su Sjedinjene Američke Države upozorile Izrael da Iran planira da izvede raketni napad na izraelsku teritoriju.

RIA Novosti prenose da je, nakon te vesti, naglo porasla cena nafte "brent" tako da je u jednom trenutku dostigla skoro 74 dolara, dok je ranije tokom dana cena bila i ispod 70 dolara. 

Vojska Izraela: Napali smo Bejrut

Izraelska vojska saopštila je da je izvela precizan napad na prestonicu Libana, Bejrut, prenose RIA Novosti. 

Lokalni libanski mediji javljaju da je napadnuto južno predgrađe Bejruta. 

Erdogan: Turska sledeća meta Izraela

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da postoji mogućnost da bi sledeća meta izraelskih napada, posle Pojasa Gaze i Libana, mogla da bude Turska.

Erdogan je, kako prenose RIA Novosti, istakao da Izrael, osim što napada Liban i palestinsku zemlju, pokušava da isprovocira i time uvuče u sukob i druge zemlje iz regiona. 

Upozorio je i da će posledice prodora u Liban biti opasnije od prethodnih "okupacija".

"Jasno upozoravam Izrael: posledice kopnene operacije u Libanu neće biti slične posledicama njegovih prošlih okupacija. Odbrana Libana neće biti isto što i odbrana Pojasa Gaze, koja je bespomoćna, izolovana i odsečena od ostatka sveta", naglasio je Erdogan. 

Rusija poziva Izrael da se momentalno povuče iz Libana

Rusija je pozvala Izrael da povuče trupe iz Libana, upozorivši da će napad dovesti do dalje eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Izrael je saopštio da su izraelske specijalne snage pokrenule napade na Liban u okviru "ograničene" kopnene operacije, dok je Hezbolah ispalio salvu projektila na Izrael, navevši u saopštenju da je pogodio obaveštajnu bazu IDF u blizini Herclije u centralnom Izraelu.

"Rusija oštro osuđuje napad na Liban i poziva izraelske vlasti da odmah prekinu neprijateljstva, povuku svoje trupe sa libanske teritorije i angažuju se u stvarnoj potrazi za mirnim putevima za rešavanje bliskoistočnog sukoba", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol Hezbolaha demantovao tvrdnje Izraela: IDF još nije ušao na teritoriju Libana

Izrael još nije pokrenuo kopnenu operaciju u Libanu, rekao je portparol Hezbolaha Muhamed Afif u intervjuu za "Al Džaziru".

"Sve tvrdnje da su okupacione snage ušle u Liban su lažne", rekao je portparol libanskog šiitskog pokreta.

Turska: Nezakonit pokušaj invazije, dovešće do nove migrantske krize i porasta ekstremizma u svetu

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ofanzivu Izraela u Libanu kao "nezakoniti pokušaj invazije" i pozvalo na povlačenje izraelskih trupa.

Ankara je upozorila da će to verovatno izazvati novi talas migranata.

"Kao rezultat ovog opasnog pokušaja invazije, velika je verovatnoća da će se pojaviti novi talas migracija i da će se ekstremisti ustaliti širom sveta", navodi ministarstvo.

Oko milion Libanaca napustilo svoje domove zbog izraelske invazije

Milion stanovnika Libana prinuđeno je da napusti svoje domove zbog izraelske invazije i granatiranja.

Koordinator centra za vanredne situacije libanske vlade Naser Jasin izjavio je da sedmog dana izraelske agresije na Liban, broj državljana, koji su postali izbeglice i smešteni u privremene centre, iznosi 157.000 u 856 centara.

Istovremeno, prema Jasinovim rečima, ukupan broj Libanaca koji su bili primorani da napuste svoje domove premašio je milion, što je oko četvrtine stanovništva zemlje.

Hezbolah pogodio štab Mosada i jedinicu IDF

Militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za raketni napad na centralni Izrael, saopštivši da je lansirala rakete "fadi-4" na bazu Glilot u blizini Herclije, gde se nalazi jedinica IDF 8200 i štab izraelske obaveštajne agencije Mosad.

U napadu su dve osobe lakše povređene i njima je ukazana lekarska pomoć, preneo je "Tajms of Izrael".

Jedna od raketa Hezbolaha pogodila je auto-put u blizini grada Kafr Kasima.

Izraelski zvaničnik: Neće biti diplomatskog rešenja u Libanu pre kraja operacije

Visoki izraelski zvaničnik optužio je SAD da su ugrozile vojnike IDF curenjem planova za izraelsku kopnenu operaciju u javnost.

U komentaru za "Kan njuz", zvaničnik je jučerašnje curenje informacija nazvao "opasnim", dodajući da izraelske trupe u opasnost.

"Ovo je urađeno iako SAD podržavaju operaciju, ali nam je jasno da su SAD zabrinute – i zato su objavile (planove) operacije da bi pokušale da je ograniče", rekao je anonimni izraelski zvaničnik za "Kan njuz".

On je dodao da "neće biti (diplomatskog) rešenja u Libanu pre završetka operacije".

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost: Došao je trenutak da se slomi Hezbolah u Libanu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir nazvao je odluke, koje je kabinet nedavno doneo, "ispravnim i neophodnim" i izrazio uverenje da je došao najpovoljniji trenutak da se slomi pokret Hezbolah u Libanu.

"Odluke koje smo doneli poslednjih dana su važne, ispravne i neophodne. Istovremeno, sada ne smemo da stanemo, već da nastavimo da činimo sve što je u našoj moći i da razbijemo terorističku organizaciju Hezbolah kako bismo bezbedno vratili stanovnike severa u njihove domove", napisao je Ben-Gvir na Iksu.

On je dodao da se moli za uspeh Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koje se "trenutno bore u teškim uslovima u južnom Libanu, dok ih narod Izraela podržava".

Premijer Libana: Prolazimo kroz najopasniju fazu u svojoj istoriji

Liban danas proživljava najopasniju fazu u svojoj istoriji u kontekstu izraelske agresije i stoga organizacije UN moraju da nastave da pružaju pomoć Libancima koji su postali izbeglice, izjavio je premijer Libana Nadžib Mikati na sastanku sa predstavnicima UN i ambasadorima nekoliko zemalja.

"Liban je danas na ivici najopasnije faze u svojoj istoriji. Oko milion naših građana postali su izbeglice zbog razornog rata, koji je Izrael započeo protiv Libana. Apelujemo na vas da hitno pružite dodatnu pomoć za izbeglice", poručio je Mikati.

Huti dronovima gađali izraelske vojne položaje u Tel Avivu i Eliatu

Jemenski pobunjenici Huti tvrde da su danas gađali izraelske vojne položaje u Tel Avivu i Eilatu dronovima.

To je izjavio u televizijskom obraćanju portparol Huta Jahja Sari, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelski portal navodi da je ovo preuzimanje odgovornosti povezano sa dronom koji je rano jutros presrelo izraelsko vazduhoplovstvo iznad Sredozemnog mora, desetinama kilometara zapadno od centralne obale Izraela.

Sumnja se i da su jemenski pobunjenici Huti danas gađali brod u Crvenom moru, što bi, ukoliko se ta informacija pokaže kao tačna, označilo njihov prvi napad na trgovački brod od 2. septembra, objavio je jutros Ej-Bi-Si njuz.

Napad dolazi u trenutku kada su izraelske kopnene snage ušle u Liban posle nekoliko dana vazdušnih napada u kojima su ubijeni lider Hezbolaha Hasan Nasrala i drugi najviši lideri.

Huti su juče zapretili "eskalirajućim vojnim operacijama" usmerenim na Izrael nakon što je napadnut Liban.

Izrael tvrdi da je Hezbolah planirao napad poput sedmog oktobra

Portparol IDF Danijel Hagari tvrdi u novom saopštenju na engleskom jeziku da je Hezbolah nameravao da koristi sela u blizini granice s Izraelom za lansiranje "invazije na izraelske domove u stilu" napada Hamasa 7. oktobra.

"Hezbolah je pretvorio libanska sela u blizini (Izraela) u vojne baze već za napad na Izrael", rekao je on.

Hagari je dalje tvrdio da je Hezbolah planirao "napad na Izrael, izraelske zajednice i masakr nedužnih muškaraca, žena i dece", te da je plan navodno nazvan "Osvajanje Galileje".

U Tel Avivu sirene za vazdušni napad

U Tel Avivu se čuju sirene za vazdušni napad, javljaju RIA Novosti.

Američka vojna baza u blizini Bagdada na udaru "kaćuša"

Američka vojna baza "Viktorija" u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu napadnuta je raketnim sistemima "kaćuša" u utorak rano ujutru.

Dve rakete su presretnute, a jedna je pala unutar baze, bez žrtava, prenosi RT internešenel.

Anonimni vojni zvaničnik SAD demantovao je tvrdnje da je napad ciljao američke trupe, tvrdeći da je meta bio Bagdadski kompleks za diplomatsku podršku Stejt departmenta.

Izraelska vojska objavila snimak vojne obuke

Izraelska vojska objavila je snimak vojne obuke neposredno pred ulazak kopnenih snaga na teritoriju Libana.

Izraleska vojska gađala palestinski kamp u Libanu, poginio sin komandanta Al-Akse

U napadu izraelske vojske na izraelski kamp u Libanu poginuo je sin Munira Makde, komandanta libanskog ogranka vojnog krila palestinskog pokreta Fatah, Brigade mučenika Al-Aksa Hasana Makde, objavio je libanski list "L'Orient-Le Jour", navodeći da je Hasan Makda bio član Brigade, prenosi "Mond".

Do napada je došlo u noći između ponedeljka i utorka, a prema tvrdnjama izraelske vojske meta napada bio je Munir Makda.

U napadu je pogođena zgrada u prepunom palestinskom izbegličkom kampu Ain el-Hilva u blizini grada Sidona na jugu zemlje.

To je bio prvi udar na kamp, najveći od nekoliko palestinskih kampova u Libanu, od početka sukoba između Hezbolaha i Izraela koji su izbili pre skoro godinu dana.

Izraelska vojska: Pet raketa lansirano iz Libana u poslednjem napadu Hezbolaha

Izraelska vojska je saopštila da je oko pet raketa jutros lansirano iz Libana u poslednjem napadu Hezbolaha na pogranična naselja Metula i Avivim na severu Izraela.

Prema izraelskoj vojsci, nema izveštaja o žrtvama ili materijalnoj šteti u poslednjem napadu iz Libana, prenosi "Tajms of Izrael".

Hezbolah je saopštio je da je artiljerijskom vatrom gađao izraelske trupe u Metuli na severu Izraela.

Hezbolah nije komentarisao početak ograničenih izraelskih kopnenih napada na Liban.

IDF: U Bejrutu gađani objekti za proizvodnju oružja Hezbolaha

U izraelskim napadima na Bejrut tokom noći, gađano je više lokacija Hezbolaha, uključujuči pogone za proizvodnju oružja, saopštio je IDF.

"Hezbolah namerno gradi vojne objekte u srcu Bejruta", navodi IDF, prenosi "Tajms of Izrael".

Upad u južni Liban predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica IDF-a

Upad izraelske vojske u južni Liban, pokrenut u ponedeljak uveče, predvodi 98. divizija, jedna od najboljih jedinica Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koja se sastoji od padobranaca i brigade komandosa, Šajetet 13 (13. flota), elitne jedinice izraelske mornarice i 7. oklopne brigade.

Ta divizija, koju je predvodio brigadni general Gaj Levi, bila je odgovorna za neutralizaciju rukovodilaca Hamasa i vraćanje talaca u Gazi između decembra 2023. i marta 2024. godine, prenosi "Figaro".

Portparol IDF-a je u ponedeljak uveče pojasnio da je divizija prošlih nedelja bila obučena za tu operaciju.

"Nakon višemesečnih manevara u Pojasu Gaze, gde su borci divizije sticali veštine i operativno iskustvo, krenuli su na sever i sada su na manevrima u severnom sektoru, nakon što su izvršili potrebna prilagođavanja za borbu u Libanu", saopštila je IDF.

"Politiko": Odluka Izraela o Hezbolahu izazvala je raskol u američkoj vladi

Odluka Izraela da se bori protiv libanskog Hezbolaha izazvala je nesuglasice u američkoj vladi, a usprotivili su se zvaničnici Stejt departmenta i obaveštajne službe zbog rizika od uvlačenja američkih trupa u sukob na Bliskom istoku, piše list "Politiko", pozivajući se na izraelske i američke zvaničnike.

Kako se navodi, "visoki zvaničnici Bele kuće rekli su Izraelu da će Sjedinjene Države podržati njegovu odluku da poveća vojni pritisak na Hezbolah, iako je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena javno pozvala izraelsku vladu da smanji svoje udarce".

Napominje se da su specijalni izaslanik SAD za Liban Amos Hohštajn i Bajdenov glavni savetnik za Bliski istok Bret Mekgurk izvestili izraelske zvaničnike, o dogovoru SAD sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, da fokus prebaci na borbu protiv libanskog pokreta.

"Nisu se svi u administraciji složili sa promenom stava Izraela, uprkos podršci u Beloj kući. Odluka da se fokusira na Hezbolah dovela je do podela u američkoj vladi, što je izazvalo protivljenje ljudi u Pentagonu, Stejt departmentu i obaveštajnoj zajednici veruju da bi izraelske akcije protiv libanskog pokreta mogle da uvuku američke trupe u još jedan sukob u Bliski istok", ukazuje "Politiko".

UN: Više od milion Libanaca raseljeno zbog intenzivnog izraelskog bombardovanja

Više od milion ljudi širom Libana raseljeno je zbog kontinuiranog izraelskog bombardovanja širom zemlje, kako rastu tenzije zbog moguće invazije velikih razmera, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

"U susednu Siriju je poslednjih dana stiglo oko 100.000 raseljenih lica i priliv se nastavlja", naveo je visoki komesar UN za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi na Iksu, objavivši i fotografiju stotina ljudi nagomilanih na graničnom prelazu.

Grandi je istakao da su timovi UNHCR-a, zajedno sa pripadnicima Sirijskog Crvenog polumeseca, raspoređeni na četiri granična prelaza u Siriji "kako bi pružili podršku ljudima koji dolaze".

Prema sirijskom Crvenom mesecu, više od 60 odsto ljudi koji stižu na sirijske granične prelaze iz Libana su deca.

"Patnja koju su doživele žene, a posebno ovi mladi ljudi, usred straha, anksioznosti i čekanja u teškim uslovima, ne može se meriti brojkama", istakli su.