Rute preuzeo dužnost generalnog sekretara NATO-a: Ukrajina treba da dobije mesto u Alijansi

Vojni komitet NATO-a se juče zvanično pozdravio sa Stoltenbergom, a zamenik predsednika Vojnog komiteta general-potpukovnik Endru M. Roling pohvalio je njegovo "demokratsko vođstvo i duh snage i jedinstva koji je uneo u savezničke države"

Jedan od generalnih sekretara NATO-a sa najdužim stažom, Jens Stoltenberg predao je danas dužnost bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu, u trenutku kada se Alijansa suočava sa nekim od najvećih izazova u svojoj istoriji.

Zvanična ceremonija predaje ovlašćenja je održana u sedištu NATO, u Briselu na specijalnoj sednici Alijanse.

Novi generalni sekretar NATO-a rekao je da "Ukrajina treba da dobije obećano mesto u Alijansi".

"Moj sledeći prioritet je povećanje pomoći Ukrajini, njeno približavanje NATO, pošto je nemoguće ostvariti stabilnu bezbednost u Evropi bez snažne i nezavisne Ukrajine. Treba da realizujemo paket pomoći koji je obećan na samitu u Vašingtonu. To se tiče formiranja komande, finansijske pomoći i nepovratnog kretanja Ukrajine ka članstvu u NATO, jer je mesto Ukrajine u NATO", rekao je Rute.

On je istakao da prioriteti Alijanse ostaju isti, tačnije da se mora osigurati da Ukrajina opstane kao nezavisna, demokratska država.

"Što se tiče naše odbrane i obuzdavanja, treba više da trošimo i da jačamo našu kolektivnu odbrambenu moć", istakao je Rute i naglasio da je prioritet i razvoj partnerstava NATO u različitim delovima sveta "u cilju osiguravanja bezbednosti".

Rute je dodao da u Alijansi pažljivo prate razvoj situacije u Libanu, te da računaju na deeskalaciju.

Dosadašnji generalni sekretar Jens Stoltenberg je istakao da je Rute "odličan kandidat koji ume da pronađe kompromis".

Stoltenberg, 13. generalni sekretar NATO-a, preuzeo je dužnost 2014. godine, a dužinu njegovog mandata nadmašio je samo holandski diplomata Džozef Luns, koji je proveo 13 godina na čelu NATO-a.

Vojni komitet NATO-a se juče zvanično pozdravio sa Stoltenbergom, a zamenik predsednika Vojnog komiteta general-potpukovnik Endru M. Roling pohvalio je njegovo "demokratsko vođstvo i duh snage i jedinstva koji je uneo u savezničke države".

U svom govoru, Stoltenberg se zahvalio za "trud i saradnju u proteklih 10 godina" i naglasio da je "NATO sada veći, jači i spremniji nego ikada da se suoči sa bilo kojim izazovom", kao i da "otpornost i snaga NATO-a ne zavise od pojedinaca već od kolektiva".

U sedištu NATO-a u Briselu biće danas održan niz događaja povodom primopredaje.

Rute će postati 14. generalni sekretar u istoriji NATO-a.