Svet

"Mises institut": Rat bi se odmah završio da su SAD na umu imale mir, a ne Putina na nišanu

Zapad sve vreme provocira Rusiju, a čitavu budućnost zasniva na spekulaciji da "Putin blefira", ukazuje se u tekstu
"Mises institut": Rat bi se odmah završio da su SAD na umu imale mir, a ne Putina na nišanu© Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

Otkako je počeo rat Rusije i Ukrajine, Bajdenova administracija, u saradnji sa ukrajinskom vladom i velikim delom Evrope, nastavila je da neprestano provocira Putina ka širem sukobu sa Zapadom, ocenjuje se u tekstu objavljenom na portalu austrijskog instituta "Mises" za ekonomiju, slobodu i mir.

"SAD i Evropa su naoružale Ukrajinu do zuba. Zapad je finansirao vojne napore Ukrajine — i veliku količinu korupcije — u iznosu od stotina milijardi dolara . Navodno je ovo dobro za SAD jer pomaže američkom vojno-industrijskom kompleksu, ali će to biti loša uteha u slučaju rata sa Rusijom", navodi se.

U tekstu se podseća da su, kada je Ukrajina sabotirala gasovod Severni tok, svi požurili da okrive Rusiju. Takođe, kada su Ukrajinci napali Kursku oblast, iznenadili su Ameriku, ali je na kraju njihova akcija naišla na odobravanje saveznika.

Navodeći da se američka podrška Kijevu nije promenila "ni za jotu", "Mises" institut postavlja pitanje hoće li zapadni blanko ček za Ukrajinu učiniti rat manje verovatnim, kako to ratni jastrebovi zamišljaju. Teško, zaključuje se.

"SAD prave elementarnu grešku: tretiraju rat sa Ukrajinom kao proksi rat, odnosno rat zastupnika. Ali Rusija to ne radi. Naš ukrajinski 'proksi' se ne bori protiv ruskog zastupnika, već protiv same Rusije . Samo zato što su se borbe vodile u  Ukrajini, a ne u Rusiji, ništa ne menja. Američki novac, oružje i obaveštajni podaci se koriste za rat protiv Rusije. Ruskim liderima je to tako jednostavno", ocenjuje se, uz zaključak da američki establišment igra opasnu igru.

Zaslepljeni sopstvenom ohološću, dodaje se, oni tvrde da Putin blefira kad nagoveštava da bi mogao da upotrebi nuklearnu doktrinu, pa čak i kad Rusija, kao odgovor na postupke Zapada menja svoju nuklearnu doktrinu.

"Nije preterano reći da sve zavisi od ove jedine, neproverljive spekulacije o Putinu", podvlači se u tekstu objavljenom na portalu ovog instituta.

Na svakom koraku, kaže se, američki politički establišment bio je prepreka miru.

Viktorija Nuland, podseća se u tekstu, bivša pomoćnica državnog sekretara za politička pitanja, nedavno je priznala ono što smo već znali: da su SAD pomogle da se sabotira mirovni predlog koji je mogao da okonča rat Rusije i Ukrajine u povojima.

Nije bio od pomoći ni njihov neprekidni refren da se Putinu ne može verovati i da mu je plan da posle Ukrajine krene u istočnu Evropu. Istorija će, kako se navodi, pamtiti da je rat mogao da se završi gotovo odmah, samo da je američki establišment imao na umu mir, a ne Putina na nišanu.

"Kada će američki lideri reći da je dosta: vreme je da prekinemo našu podršku Ukrajini; vreme je da prekinemo ratobornost protiv nuklearnih sila i vreme je za mir, trgovinu i iskreno prijateljstvo sa svim narodima? Da parafraziramo Mareja Rotbarda, dok neki možda više vole smrt u nuklearnom ratu nego rusku vlast nad Ukrajinom, većina Amerikanaca – i mnogi Ukrajinci – s pravom više vole da ne završe na groblju 'slobodnog sveta'", zaključuje se.

image