Svet

Panika u Bundestagu: Poslanici SPD, Zelenih i demohrišćana hoće da zabrane AfD

Do inicijative o kojoj izveštavaju nemački mediji dolazi nakon uspeha Alternative za Nemačku na pokrajinskim izborima na istoku zemlje
Panika u Bundestagu: Poslanici SPD, Zelenih i demohrišćana hoće da zabrane AfDwww.globallookpress.com © IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Nekoliko nemačkih medija, pozivajući se na interna dokumenta, objavilo je da više članova Bundestaga želi da podnese tzv. "parlamentarni zahtev" Saveznom ustavnom sudu da se zabrani stranka Alternativa za Nemačku (AfD).

Predlog navodno podržavaju pojedini poslanici vladajućih stranaka, Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i Zelenih, kao i pojedini članovi opozicionih demohrišćanskih partija CDU i CSU, odnosno poslanici takođe opozicione Levice, piše "Dojče vele".

Ti poslanici nastupaju kao pojedinci, jer taj predlog ne podržavaju kompletne poslaničke grupe.

Predlog podržava najmanje po deset poslanika iz svake od navedenih stranaka, a za pokretanje takvog zahteva, potrebno je pet odsto Bundestaga, odnosno 37 poslanika.

Stranka AfD ostvarila je poslednjih nedelja veoma dobre rezultate na više pokrajinskih izbora na istoku Nemačke, uključujući osvajanje prvog mesta u Tiringiji, i tesnog drugog mesta, iza demohrišćana, u Saksoniji.

"Bundestag podnosi zahtev Saveznom ustavnom sudu da proglasi AfD neustavnom u skladu s članom iz Ustava i članom 43 Zakona o saveznom ustavnom sudu", naveo je iz zahteva list "Velt".

Poslanici optužuju AfD da želi da "ukine slobodni demokratski temeljni poredak" Nemačke i da prema tom poretku zauzima "aktivno borbeni, agresivni stav".

Stranka je takođe optužena da je u nekoliko navrata "prekršila garantovano ljudsko dostojanstvo" koje je zagarantovano Ustavom.

Prema "Veltu", u predlogu se navode brojne izjave saveznih i pokrajinskih zvaničnika AfD koje se doživljavaju kao "povrede ljudskog dostojanstva migranata, muslimana i seksualnih manjina".

image