Svet

"Politiko": Izrael možda jeste poslao trupe u Liban, ali je njegova prava meta Iran

Napadom na Hezbolah, premijer Benjamin Netanjahu nastoji da preoblikuje Bliski istok
"Politiko": Izrael možda jeste poslao trupe u Liban, ali je njegova prava meta IranGetty © Majid Saeedi / Stringer

Izraelski lideri veruju da sada imaju "istorijsku" priliku da preoblikuju Bliski istok, ne samo uništavanjem Hamasa i Hezbolaha već i "neutralisanjem" Irana, piše "Politiko".

Čak i pre nego što je Izrael pokrenuo "ograničenu" kopnenu ofanzivu na Liban, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je jasno stavio do znanja da je njegov krajnji cilj da potkopa autoritet Teherana.

U obraćanju na engleskom početkom sedmice, Netanjahu je obećao "plemenitim Persijancima" da će dan kada će biti oslobođeni vladavine "tiranina" i kada će imati mir sa Izraelom doći "mnogo ranije nego što ljudi misle".

"Nema mesta na Bliskom istoku do koga Izrael ne može da dođe", zlokobno je upozorio.

Za Iran to nije prazna pretnja. Izrael se ne bori protiv Teherana samo tako što uništava njegove saveznike kao što su Hezbolah u Libanu i Huti u Jemenu, već pokazuje svoju nadmoć i u pogledu tehnologije i špijunaže na iranskom tlu.

U aprilu, nakon neuspelog iranskog napada, Izrael je uzvratio dizanjem u vazduh radara protivvazdušne odbrane u blizini centralnog grada Isfahana, što je bilo upozorenje da su u stanju da unište nuklearna postrojenja Irana.

U julu, lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Teheranu. Najviši iranski komandanti poginuli su u napadima na Damask i Bejrut. Netnjahuova poruka o izraelskom "dometu" je jasna.

Za rukovodstvo Teherana ovo je težak izazov. Iran projektuje moć širom regiona tako što se predstavlja kao vojni teškaš koji može da podrži svoje lojalne proksi milicije širom Iraka, Sirije, Libana i Jemena. Izrael sada direktno osporava tu vlast, a atentat na vođu Hezbolaha Hasana Nasrala u petak, jedan je od najflagrantnijih primera Netanjahua koji je bacio rukavicu u lice Teheranu.

image