Svet

"Fajnenšel tajms": Ukrajinska vojska želi pregovore s Rusijom, strahuju od "večnog" sukoba

Saveznici Ukrajine žele deeskalaciju sukoba i jedina strategija koju razmatraju jesu teritorijalni ustupci u zamenu za članstvo Kijeva u NATO-u
"Fajnenšel tajms": Ukrajinska vojska želi pregovore s Rusijom, strahuju od "večnog" sukoba© Libkos/Getty Images

Ukrajinska vojska na prvoj liniji fronta, strahujući od "večnog" sukoba, zalaže se za pregovore sa Rusijom, piše "Fajnenšel tajms".

"Sada sam za pregovore. Plašim se mogućnosti beskonačnog sukoba u Ukrajini", rekao je neimenovani ukrajinski komandant po imenu Jurij.

Prema rečima drugog oficira Oružanih snaga Ukrajine Mihaila, komandanta bataljona, "teško je zamisliti da Kijev postigne cilj da se vrati na granice iz 1991. godine".

List navodi da saveznici Ukrajine žele deeskalaciju sukoba i da je jedina strategija koju razmatraju - teritorijalni ustupci u zamenu za članstvo Kijeva u NATO-u.

"Vladimir Zelenski je pod pritiskom zapadnih partnera koji žele da preduzme korake ka rešavanju sukoba putem pregovora. Većina igrača želi deeskalaciju", ističe se. 

Šef vašingtonske kancelarije Evropskog saveta za spoljne odnose Džeremi Šapiro izjavio je da "SAD žele da sukob u Ukrajini prenesu u mirnije stanje".

"Bajdenova administracija shvata da je njena trenutna strategija neodrživa jer mi (SAD) gubimo rat. Oni razmišljaju kako da ovaj rat prebace u mirnije stanje", ocenio je Šapiro.

Napominje se da je najveća pretnja Kijevu moguća pobeda Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima u novembru, budući da bi mogao da pokuša da nametne nepovoljan mirovni sporazum Ukrajini pretnjom da će uskratiti dalju vojnu i finansijsku pomoć.

image