Svet

Volc i Vens u potpredsedničkoj debati: Poslednje sučeljavanje demokrata i republikanaca pred izbore

Vens i Vols će pokušati da privuku birače iz kolebljivih država na svoju stranu
Volc i Vens u potpredsedničkoj debati: Poslednje sučeljavanje demokrata i republikanaca pred izboreGetty © Chip Somodevilla / Staff

Kandidati za potpredsednike Džej Di Vens i Tim Volc suočiće se večeras u svojoj prvoj i najverovatnije jedinoj debati pre novembarskih izbora.

Dvojica stanovnika Srednjeg Zapada pokušaće da svojim ekonomskim populističkim narativima utiču na birače u "kolebljivim" državama koji bi mogli da odluče već tesnu trku Kamale Haris i Donalda Trampa.

Debata će biti prvi put da se Vens, potpredsednik Donalda Trampa, i Volc, izabranik Kamale Haris, pojave zajedno na bini nakon nemilosrdnih napada jedan tokom predizborne trke.

Tim Volc, koji je donedavno bio malo poznati guverner Minesote, postao je miljenik demokrata posle viralnog snimka na kom je ismevao svog republikanskog kolegu kao "čudnog" zbog njegovog komentara da Ameriku vodi "gomila jadnih mačkarki bez dece".

Vens, senator iz Ohaja koji je rastao u siromaštvu, prozvao je Volca "Tampon Timom" zbog zakona u Minesoti koji zahteva od javnih škola da obezbede besplatne proizvode za menstruaciju i smatra da su demokrate previše ekstremne za zemlju.

Debata od sat i po počinje u 21 čas po lokalnom vremenu i organizovao ju je Si-Bi-Es njuz. Neće biti uvodnih izjava i studijske publike. Mikrofoni će biti uključeni tokom cele debate, iako moderatori mogu da ih isključe po sopstvenom nahođenju.

Što se tiče ekonomije, imigracije i abortusa, kandidati su u oštroj suprotnosti.

U Minesoti, Volcova podrška povećanju potrošnje, strožim propisima i višim porezima za bogate i kompanije donela mu je pohvale sindikata i drugih progresivnih grupa koje kažu da njegova politika čini Minesotu boljim mestom za život i rad. Republikanci i poslovne grupe kažu da ti planovi ometaju ekonomski rast.

Volc se takođe zalaže za davanje državljanstva ilegalnim migrantima i potpisao je više zakona koji bi trebalo da štite reproduktivna prava žena.

Vens sa druge strane podržava Trampove poreze i carine na uvoz. Takođe se zalaže za strogu antiimigracionu politiku i masovne deportacije "ilegalaca", a pravo na abortus smatra "sociopatskim".

Anketa "Blumberga" i "Morning konsalta" pokazuje da je u sedam neodlučnih država Volcov rejting nešto viši od Vensovog.

Privatno, demokrate strahuju da li će Volc uspeti da se izbori sa Vensom, diplomcem Jejla koji je dve godine služio u Senatu i mnogo je bolji i iskusniji u debatama i ume da "argumentuje finije tačke politike", navodi "Politiko".

Portal prenosi, pozivajući se na izbore iz Volcovog tima, da se demokrate naročito brinu kako će njihov kandidat za potpredsednika opravdati svoju ulogu u neredima u Mineapolisu 2020. godine nakon ubistva Džordža Flojda i uloge njegove administracije u dodeli 250 miliona dolara sredstava za oporavak od kovida lažnoj neprofitnoj organizaciji.

Budući da je Tramp isključio mogućnost nove debate sa Kamalom Haris, TV "duel" Vensa i Volca biće poslednji put da se dva izborna tima "suoče" pre izbora, što potpredsedničkoj debati daje veću težinu nego što, realno, ima.

image