Erdogan: Nastavljamo i sa Moskvom i sa Kijevom

Ankara neće odustati od napora koji bi mogli dovesti do mira, poručio je lider Turske

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da je ukrajinski konflikt potpuno uzdrmao temelje globalnog poretka, dodajući da Ankara nastavlja razgovore sa Moskvom i Kijevom.

Negativne posledice sukoba Rusije i Ukrajine već su vidljive u mnogim oblastima, zaključio je lider na trilateralnom samitu sa šefovima Azerbejdžana i Turkmenistana koji se održava u Avazi. 

"Videli smo da se putem sporazuma o žitu i razmene zarobljenika može otvoriti put ka miru. Naši pregovori sa Putinom i Zelenskim se nastavljaju", rekao je Erdogan, dodajući da Turska nastavlja da teži zaustavljanju vojnog sukoba u Ukrajini.

Turska, jedna od najvažnijih članica NATO-a, odbila je da uvede sankcije Rusiji uprkos pritiscima sa Zapada.

"Uvođenje sankcija nanelo bi veliki udarac domaćoj ekonomiji", objasnili su iz Ankare. 

Ruski i turski predsednik razmatraju uspostavljanje gasnog čvorišta u Turskoj, koji bi služio ne samo kao mesto odakle bi se ovaj bio energent slao u druge zemlje, već i kao centar koji bi nezavisno od političkih dešavanja određivao cenu gasa.

Ova ideja došla je iz Moskve u oktobru ove godine. Nakon uvođenja zapadnih sankcija protiv Kremlja, diverzija i problema vezanih za Severni tok 1 i 2, lider Rusije Vladimir Putin predložio je "prebacivanje" transporta ruskog gasa ka regionu Crnog mora i u Tursku.

Sve veća okrenutost Ankare Rusiji propraćena je zahlađivanjem odnosa sa Vašingtonom. Zvaničnici iz Turske tako su ove godine odbili da prihvate izjave žalosti američke strane nakon terorističkog napada, za koji su Turci okrivili Kurde iz Sirije.

Turski predsednik jedan je od političara sa kojim Putin razgovara veoma često. Iz Moskve su juče poručili da su dobri odnosi dve zemlje rezultat napora predsednika Putina i Erdogana.

Ali zvanična Ankara održava kontakte i sa Kijevom. Pre tri dana, 11. decembra, Erdogan je obećao pomoć građanima Ukrajine kako bi preživeli zimu zbog problema koji su nastali tokom vojne operacije.