Bivši direktor CIA: Amerika preko Ukrajine dokazuje moć

Dejvid Petreus poručio da Ukrajina dobro koristi pomoć, te da sada ima "vojsku koja je veća i sposobnija od ruske"

Bivši direktor CIA general Dejvid Petreus izjavio je za "Foks njuz didžital" da je "volja" SAD da prednjače na svetskoj sceni vrlo važna tokom rusko-ukrajinskog sukoba i nakon američkog povlačenja iz Avganistana.

"Zato je podrška Ukrajini toliko važna, posebno nakon povlačenja iz Avganistana – da pokaže da SAD mogu da vode svet, te da će to nastaviti da rade", rekao je Petreus.

Petreus je izjavio da su SAD već dale "zapanjujuću količinu" pomoći Ukrajini, ukupno više od 19 milijardi dolara u oružju i 13 milijardi dolara ekonomske pomoći.

General je rekao i da Ukrajina dobro koristi tu pomoć, te da sada ima "vojsku koja je veća i sposobnija od ruske".

"Imajte na umu, Ukrajina je potvrdila onu staru hladnoratovsku izreku da 'ako se vidi, može se i pogoditi, a ako može biti pogođena, može se i ubiti'. Razmislite o tome u pozorištu gde se sve može videti i gde postoje ogromne ranjivosti", rekao je Petreus.

"Zato moramo biti sigurni da radimo na transformaciji tog pozorišta i kapaciteta usluga na način koji podržava odvraćanje. A odvraćanje, naravno, počiva na proceni vaših sposobnosti od potencijalnog protivnika, odnosno vaše spremnosti da ih uposlite", rekao je on.

"Moramo da obezbedimo da ne postoji sumnja u sposobnosti, i na tu temu imamo mnogo posla, a ovaj budžet će pomoći u tome", rekao je Peterus, imajući u vidu donošenje godišnjeg akta nacionalne odbrane.

Bivši direktor CIA izjavio je i da pored povećanja pomoći Ukrajini, prioriteti NDAA moraju biti i jačanje "osnovne snage" i "volje" američke vojske da se bori protiv Kine.

General je za "Foks njuz didžital" rekao da je "najvažniji" za zemlju odnos Sjedinjenih Država i Zapada prema Kini i celom Indo-Pacifiku, uključujući "transformaciju" sposobnosti vojnih službi i jačanje "volje" SAD.

Dejvid Petreus je jedan od direktora KKR fonda koji je manjinski suvlasnik "Junajted grupe" u čijem su vlasništvu televizije N1 i Nova S, kao i lista "Danas".

Sa mesta direktora CIA otišao je nakon seks skandala, tačnije nakon što je optužen da je državne tajne odavao ljubavnici.