Svet

Podoljak protiv Maska: Tviter cenzuriše temu ukrajinskog konflikta

Američkog milijardera i trenutno glavnog provajdera interneta u Ukrajini, Kijev optužuje da cenzuriše objave o ukrajinskom sukobu
Podoljak protiv Maska: Tviter cenzuriše temu ukrajinskog konfliktawww.globallookpress.com © Muhammad Ata

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak optužio je kompaniju "Tviter" da sklanja objave o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini iz takozvanih Tviter trendova. Podoljak je za to direktno okrivio novog vlasnika kompanije, Ilona Maska.

"Nestanak 'rata u Ukrajini' iz trendova na Tviteru. Radikalno smanjenje tvitova u kojima se govori o ruskoj agresiji. Korisnicima nije dozvoljeno da se registruju ili prijave preko naloga putem telefonskog broja iz Ukrajine. Ilone Masku, pitam se da li ćemo nekada videti i Tviter fajlove o periodu jesen-zima 2022. godine", napisao je savetnik ukrajinskog predsednika na toj mreži.

Predstavnici kompanije još nisu dali odgovor na pritužbe iz Kijeva.

Prema zvaničnoj politici "Tvitera", trendovi se automatski određuju pomoću posebnog algoritma i plasiraju svakom pojedincu na osnovu toga koga svako od korisnika na mreži prati, ali i u zavisnosti od lokacije i interesovanja koje je mreža zabeležila.

Algoritam "identifikuje teme koje su sada popularne, a ne teme koje su popularne svakog dana ili već neko vreme", navodi se u zvaničnoj politici kompanije.

Podoljak je, po svemu sudeći, ne samo kritikovao smanjenje vidljivosti objava na temu situacije u Ukrajini, već i aludirao na nedavnu odluku novog rukovodstva kompanije "Tviter" da objavi kompromitujuće podatke sina američkog predsednika Džozefa Bajdena. Ovi fajlovi bili su sklonjeni sa mreže tokom poslednjih predsedničkih izbora u SAD, zahvaljujući čemu je, po mišljenju nekih struja, sadašnji lider Amerike stekao prednost i zamenio Donalda Trampa. Savetnik Zelenskog je stavio akcenat na tu temu, kako bi pokazao da Ilon Mask, zapravo, cenzuriše temu konflikta u Ukrajini.

Prepucavanje američkog milijardera sa ukrajinskim zvaničnicima počelo je Maskovom objavom iz oktobra, kada je izneo mišljenje o tome kako bi mir mogao biti postignut i okončan sukob Moskve i Kijeva. Ukrajina bi, kako je napisao, trebalo da se pomiri sa činjenicom da Krim više nije njen i da se okrene neutralnosti, dok bi Rusiji trebalo dozvoliti da ponovi referendume u četiri regije, koje su se ove godine priključile Ruskoj Federaciji. 

Anketa milijardera u kojoj je on izneo svoj predlog, a zatim pozvao korisnike da je ocene putem glasanja, bila je predmet neviđenih napada botova koje, kako je rekao Mask, do tog trenutka nikada nije video u svom životu. 

Dolaskom novog rukovodstva na čelu sa Maskom, "Tviter" je počeo da označava profile koji su povezani sa državnim strukturama Ukrajine, kao i profila povezanih sa Kremljom.

Sa druge strane, "Tajm" magazin je proglašavajući za Vladimira Zelenskog i "duh Ukrajine" za "ličnost godine" i Maska naveo kao jednu od ličnosti koje su svojim uticajem doprinele "ukrajinskom otporu". Mask je hvaljen jer je preko svoje kompanije "Spejs eks", kijevskim vlastima omogućio pristup internetu i komunikacije ključne u organizovanju borbenih dejstava. To mu priznaje i sam Podoljak. "Mask nam je pomogao da preživimo najkritičnije trenutke rata", napisao je on sredinom oktobra.

image