Svet

Putin i Si: Rusija i Kina će doprineti održavanju globalnog mira i stabilnosti

Predsednici Rusije i Kine uputili su jedan drugom čestitke povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dveju zemalja
Putin i Si: Rusija i Kina će doprineti održavanju globalnog mira i stabilnostiwww.globallookpress.com © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu

Bliski i obostrano korisni odnosi između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine izdržali su test vremena i trenutno su na najvišem nivou u istoriji, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin.

"Rusija je prva u svetu priznala NR Kinu i brzo uspostavila bliske odnose saradnje sa novom Kinom. Moskva i Peking aktivno sarađuju u različitim oblastima, kao što su politika, ekonomija i trgovina, nauka i tehnologija. Osim toga, efektivno sarađuju u međunarodnim i regionalnim poslovima i rade zajedno na izgradnji pravednog i multipolarnog sveta", naveo je Putin u čestitki predsedniku Kine Si Đinpingu povodom 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dveju zemalja.

Osim toga, predsednik Rusije je izrazio uverenje da će Ruska Federacija i Kina nastaviti da jačaju odnose, kao i da će unaprediti bezbednost i stabilnost u Evroaziji i svetu.

"Uveren sam da će strane u potpunosti primeniti niz konsenzusa postignutih tokom mog sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i nastaviti da jačaju rusko-kinesku sveobuhvatnu stratešku saradnju i partnerstvo u novoj eri, kao da će promovisati bezbednost i stabilnost u Evroaziji i širom sveta", zaključio je ruski lider.

Sa svoje strane, kineski predsednik Si Đinping je naveo da će Kina udružiti snage sa Rusijom kako bi doprinela održavanju mira i stabilnosti širom planete.

"Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-ruskih odnosa i spreman sam, zajedno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da stalno proširujemo sveobuhvatnu praktičnu saradnju između dve države i zajednički promovišemo kvalitetan razvoj i modernizaciju obe zemlje", naveo je Si Đinping u svojoj čestitki predsedniku Rusije povodom 75. godišnjice bilateralnih diplomatskih odnosa.

Osim toga, kineski predsednik je dodao da je spreman da zajednički promovišu kvalitetan razvoj i modernizaciju obe zemlje, daju novi doprinos očuvanju mira i stabilnosti na planeti i da zajedničkim naporima doprinesu formiranju kvalitetne ljudske zajednice.

Kako je pojasnio Si Đinping, on namerava da ovu godišnjicu iskoristi "kao priliku da se čvrsto utvrdi pravac daljeg razvoja odnosa između dve države".

On je napomenuo da su Kina i Rusija "glavni susedi, svetske sile i vodeće zemlje na tržištu u razvoju".

"Tokom proteklih 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, obe strane su doprinele stalnom jačanju i modernizaciji kinesko-ruskih veza zasnovanih na fundamentalnim interesima dveju država i njihovih naroda", dodao je kineski predsednik.

Prema njegovim rečima, najznačajnije karakteristike odnosa Pekinga i Moskve su "trajno dobrosusedsko prijateljstvo, sveobuhvatna strateška saradnja, obostrano korisni kontakti i interakcija u kojoj svi dobijaju".

"Posebno sa dolaskom nove ere, pod našim zajedničkim strateškim vođstvom sa predsednikom Putinom, suočeni sa promenama bez presedana, Kina i Rusija nastavile su da produbljuju međusobno političko poverenje, postigle zapažene rezultate u praktičnoj saradnji, produbile međugeneracijsko prijateljstvo, dale važan doprinos poboljšanju blagostanja naroda dve zemlje, promovišući uređen multipolarni svet zasnovan na jednakosti i ekonomskoj globalizaciji zasnovanoj na univerzalnom i tolerantnom pristupu", zaključio je Si Đinping.

image