UŽIVO Tel Aviv priprema "značajnu odmazdu"; Gutereš persona non grata u Izraelu

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je da je raketna baraža u utorak bila usmerena na "isključivo vojne i bezbednosne lokacije zadužene za genocid u Gazi i Libanu"

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za danas u 10.00 časova hitnu sednicu zbog eskalirajuće situacije na Bliskom istoku, na zahtev Francuske i Izraela.

Iran je sinoć lansirao 181 balističku raketu na Izrael, preneo je "Tajms of Izrael", i dodao da su u napadu šrapnelom i gelerima ranjeni jedan Palestinac na Zapadnoj obali i dva Izraelca ranjena su šrapnelom i gelerima.

Korpus grade islamske revolucije (IRGC) saopštio je da napad, do kojeg je došlo 11 meseci od početka sukoba Tel Aviva i Hamasa u Gazi u kojem je ubijeno više od 41.000 Palestinaca i 1.200 Izraelaca, predstavlja odgovor na ubistva lidera Hamasa, Hezbolaha i IRGC. 

Iranska misija pri UN poručila je da je Teheran sproveo "legalan, racionalan i legitiman odgovor" na "terorističke akte cionističkog režima". Teheran je ranije saopštio da je Vašington obavešten pre početka napada. 

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je da je raketna baraža u utorak bila usmerena na "isključivo vojne i bezbednosne lokacije zadužene za genocid u Gazi i Libanu".

"Učinili smo to nakon što smo bili veoma uzdržani skoro dva meseca, da bismo dali prostor za prekid vatre u Gazi", napisao je on na Iksu. On je obećao "snažniji i moćniji" odgovor ako Izrael se odluči na "dalju odmazdu".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken nazvao je napad "potpuno neprihvatljivim", rekavši da su SAD posvećene odbrani Izraela i tvrdeći da su Vašington i Tel Aviv uspešno odbili napad. On je takođe pozvao ceo svet da osudi iranski napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je Iran načinio "veliku grešku" za koju će "platiti".

"Ko god napadne nas – mi ćemo napasti njega", upozorio je on, prenosi "Tajms of Izrael". Premijer Izraela pozvao je "sile svetlosti u svetu" da se ujedine protiv Teherana.

2. okt 2024 • 18:07

Pezeškijan: Nadam se da će azijske zemlje sprečiti izraelske zločine

Iranski predsednik Masud Pezeškijan rekao je po dolasku u posetu Kataru da se nada da će azijske zemlje pružiti pomoć kako bi se sprečili "izraelski zločini na Bliskom Istoku".

Na svom prvom putovanju u Katar kao predsednik Irana, Pezeškijan je kritikovao Izrael zbog ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijea, prenosi Rojters.

"Mi želimo sigurnost i mir, ali Izrael je to uništio likvidacijom Hanijea u Teheranu. Evropljani i SAD su rekli da će u Gazi nastupiti mir u roku od nedelju dana ako mi ne budemo uzvratili. Čekali smo da oni donesu mir, ali samo su intenzivirali ubijanje", rekao je Pezeškijan.

Nebenzja: Proglašenje Gutereša za nepoželjnu osobu je šamar svima

Stalni predstavnik Rusije u SB UN Vasilij Nebenzja ocenio je odluku Izraela da proglasi generalnog sekretara UN za nepoželjnu osobu, kao "šamar svima".

On je dodao da Izrael sve rešava silom, a saučesnik SAD ih podržavaju u tome.

Nebenzja je napomenuo da Rusija zahteva sprovođenje Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN, prema kojoj je Izrael obavezan da povuče vojsku iz Libana, a Liban da se povuče na svoju teritoriju.

Pozvao je da se upotrebe sva sredstva koja Savet ima na raspolaganju za zaustavljanje sukoba i sprovođenje Rezolucije 1701.

IDF: Izrael će odgovoriti Iranu, možemo da dosegnemo i udarimo bilo gde na Bliskom istoku

Načelnik generalštaba IDF general-potpukovnik Herci Halevi rekao je da će Izrael odgovoriti na iranski raketni napad, ističući da izraelska vojska ima sposobnost da "dostigne i udari bilo koju tačku na Bliskom istoku".

"A naši neprijatelji koji ovo do sada nisu razumeli, shvatiće uskoro", poručio je Halevi u video izjavi tokom posete vazduhoplovnoj bazi Tel Nof, prenosi "Tajms of Izrael".

Mirovne snage UN u Libanu ostaju na svojim pozicijama

Mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL), uprkos eskalaciji, ostaju na svojim pozicijama, saopštio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Gutereš osudio napad Irana na Izrael

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je napad Irana na Izrael, rekavši da takvi postupci ne smanjuju patnju palestinskog naroda.

"Još jednom oštro osuđujem jučerašnji masovni raketni napad Irana na Izrael", rekao je Gutereš na sastanku Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku.

Ovi udari ništa ne doprinose unapređenju života palestinskog naroda i smanjenju njihove patnje, dodao je.

Rjabkov: Na BRIKS-u ćemo razgovarati o krizi na Bliskom istoku

Lideri BRIKS-a na samitu u Kazanju posvetiće posebnu pažnju problemima i krizama na Bliskom istoku, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Ono što se sada, bukvalno ovih dana, dešava u regionu sa stanovišta otvorenog sukoba svakako će dobiti maksimalnu pažnju BRIKS-a, a u bilateralnim kontaktima na nivou lidera i ministara spoljnih poslova, i u Kazanju, razgovor o ovoj temi će biti najdirektniji i najneposredniji", rekao je Rjabkov u intervjuu za list "Izvestija", prenela je agencija RIA Novosti.

On je kazao da je predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas prihvatio poziv da učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju krajem oktobra.

"Predstoje veoma ozbiljni i važni razgovori i pregovori. Situacija praktično izmiče kontroli. Agresivni kurs Izraela i Sjedinjenih Američkih Država koji ga štite već je doveo do ogromnih žrtava i sve veće opasnosti da sve ovo eskalira u još širi, još krvaviji sukob", zaključio je Rjabkov.

Fajon: Slovenija poziva Netanjahua da "stavi tačku na ovaj rat"

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon saopštila je tokom svoje posete Berlinu da su zemlje Evropske unije zabrinute zbog sve većeg broja civilnih žrtava tokom izraelskog napada na Liban i pojas Gaze i pozvala izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da "stavi tačku na ovaj rat".

"Ono što vidimo na terenu je raseljavanje više od milion civila. Sada pozivamo sve strane na uzdržanost, zaštitu civila i da ne eskaliraju dalje rat", rekla je Fajon za Vafa agenciju.

Ona je istakla da njena zemlja i njeni partneri u SAD nastavljaju napore za postizanje hitnog humanitarnog prekida vatre.

"Uvek smo govorili da će događaji u Gazi dalje eskalirati sa sve većim kršenjem međunarodnog prava i ubijanjem nevinih civila, dece i žena", dodala je Fajon.

Hamenei: Prisustvo američkih i evropskih nacija na Bliskom istoku izvor sukoba

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je danas da je prisustvo američkih i evropskih nacija na Bliskom istoku izvor "sukoba, ratova, zabrinutosti i neprijateljstva", prenosi IRNA.

"Regionalne nacije mogu da upravljaju sobom i... živeće zajedno u miru", istakao je Hamenei, preneo je "Tajms of Izrael".

On je kazao da se Iran nada da će se "otarasiti neprijateljskog zla" i pozvao zapadne nacije da "smanje svoju zlobu".

Ovo je prvo njegovo javno obraćanje otkako je Teheran ispalio salvu balističkih projektila na Izrael.

Gutereš nepoželjan u Izraelu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac proglasio je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša personom non grata i zabranio mu ulazak u zemlju.

Opširnije čitajte OVDE

Izraelski front u Pojasu Gaze: Najmanje 51 Palestinac poginuo u granatiranju Kan Junisa

Najmanje 51 Palestinac je poginuo, a 82 je ranjeno u izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj operaciji u južnom gradu Kan Junis, saopštili su zvaničnici Pojasa Gaze.

Zdravstveni zvaničnici Gaze naveli su da su u izraelskim napadima tokom noći poginule najmanje 32 osobe u južnoj Gazi, uglavnom žene i deca, dok je vojska pokrenula kopnene operacije u Kan Junisu.

Bolnica u Kan Junisu saopštila je da je primila tela nakon teških izraelskih vazdušnih napada i kopnenih operacija u gradu tokom noći i jutra, preneo je AP.

Rojters je preneo da su bombardovani škola i Institut za zbrinjavanje raseljenih lica.

Saudijska Arabija poziva na deeskalaciju sukoba na Bliskom istoku

Saudijska Arabija se nada deeskalaciji sukoba na Bliskom Istoku i uspostavljanju dijaloga, izjavio je ministar ekonomije te zemlje Faisal al-Ibrahim.

"Nadamo se da će mudrost preovladati, da će doći do deeskalacije, da će dijalog doći na red i da će više saradnje biti na globalnom nivou, ali i da ćemo se regionalno posvetiti ovim izazovima", rekao je ministar.

I Kina pozvala na deeskalaciju

Kina je pozvala na sprečavanje pogoršanja nestabilnosti na Bliskom istoku.

Peking je napomenuo da međunarodna zajednica, "posebno uticajne sile", moraju da igraju konstruktivnu ulogu u sukobu na Blisko istoku.

Oglasio se srpski konzul u Izraelu

Počasni konzul Srbije u Beer Ševi Izraelu, Aleksandar Nikolić, izjavio je danas da je noć u toj zemlji bila mirnija, da su pola sata nakon ponoći ukinute mere ograničenja koje je uvela lokalna komanda za pozadinske snage u centralnom i južnom delu zemlje.

On je rekao da su ograničenja ostala na snazi samo u severnom Izraelu, počev od predgrađa Haife, poznatih kao Kajot, pa sve do zapadne Galileje, gde je i dalje na snazi zabrana okupljanja na otvorenom za više od 30 osoba, dok je u zatvorenim prostorima dozvoljeno do 300 osoba.

"Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, ali samo 15 avio-kompanija nastavlja s letovima, dok ostale i dalje imaju suspenziju. Važna informacija za nas je da dve izraelske avio-kompanije i dalje održavaju direktne letove za Beograd", rekao je Nikolić za K1 televiziju.

Opširnije pročitajte OVDE.

Kurtija brine eskalacija sukoba na Bliskom istoku

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je duboko zabrinut i da osuđuje napad Irana na Izrael.

Rusija o situaciji na Bliskom istoku: Pozivamo na uzdržanost

"Moskva poziva sve strane u sukobu na Bliskom istoku da pokažu uzdržanost i osuđuje sve akcije koje dovode do pogibije civila", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose "RIA Novosti".

"Pozivamo sve strane da pokažu uzdržanost u svetlu onoga što se dešava. I, naravno, osuđujemo sve akcije koje dovode do smrti civila", rekao je Peskov novinarima.

Takođe, kako je preneo "Gardijan", iz Rusije navode da se situacija na Bliskom istoku situacija razvija u "zabrinjavajućem pravcu".

Tajani: Još postoji mogućnost da se izbegne rat koji bi zahvatio ceo Bliski istok

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je danas da još postoji mogućnost da se izbegne rat koji bi zahvatio ceo Bliski istok.

"Stvaranje libanskog fronta i direktna intervencija Irana povećali su rizik od regionalnog sukoba velikih razmera, ali eskalacija nas još više gura ka tome da radimo na miru i dijalogu. Apelujemo na odgovornost svih regionalnih aktera", rekao je Tajani na sastanku Odbora za spoljne poslove i odbranu, a prenela Ansa.

Italijanski ministar takođe je naglasio značaj "održavanja dijaloga sa Iranom", pozivajući "sve, uključujući i Izrael" da rade na deeskalaciji i izbegnu sukob koji može da izazove nove žrtve, posebno među civilima.

Tajani je takođe rekao da je Italija spremna da preduzme svaku inicijativu kako bi osigurala bezbednost svojih građana u Libanu.

"Dugo sam pozivao sve italijanske građane da napuste Liban komercijalnim letovima. Radimo na ispunjavanju njihovih zahteva kroz povecćanje veza, uključujući čarter letove i druga sredstva koja ispitujemo zajedno sa ministrom odbrane (Gvidom Krozetom)", rekao je on.

Dodao je da je trenutno u Libanu oko 3.200 Italijana i da su uglavnom u pitanju dvojni državljani.

Španija bi sutra trebalo da evakuiše 350 svojih građana iz Libana

Španska ministarka odbrane Margarita Robles izjavila je da ta zemlja planira da pošalje dva vojna aviona kako bi sutra evakuisala 350 svojih građana iz Libana.

"Španski avioni su spremni, štab je spreman, kao i uvek uz profesionalizam španske vojske", rekla je ona u intervjuu za televiziju Antena 3, preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares rekao je ranije ove nedelje da je oko 1.000 Španaca bilo u Libanu.

Indija "duboko zabrinuta" zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Indija je danas saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog eskalacije sukoba u zapadnoj Aziji i pozvala na uzdržanost i zaštitu civila.

"Važno je da sukob ne dobije širu regionalnu dimenziju i pozivamo da se sva pitanja rešavaju kroz dijalog i na diplomatski način", navelo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju, prenosi Rojters.

Nju Delhi je takođe savetovao svoje državljane da izbegavaju da putuju u Iran ukoliko nije neophodno.

Ministar spoljnih poslova Irana: Upozoravamo SAD da ne intervenišu u korist Izraela

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči izjavio je danas da Teheran nije komunicirao sa Sjedinjenim Državama pre sinoćnog raketnog napada na Izrael, ali da sada upozorava SAD da ne intervenišu u znak podrške svom savezniku Izraelu.

"Pre napada iranskih snaga nije bio razmena poruka", rekao je Aragči na državnoj televiziji, dodavši da je Iran komunicirao sa SAD posle napada.

"Upozorili smo američke snage da se povuku iz ove situacije i da ne intervenišu, inače će se suočiti sa ozbiljnim odgovorom sa naše strane", rekao je Aragči, dodavši da je ta poruka preneta preko švajcarske ambasade u Teheranu.

Južna Koreja šalje vojni avion da evakuiše građane sa Bliskog istoka

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jel naložio je danas da vojni avion hitno evakuiše južnokorejske građane iz Izraela i drugih delova Bliskog istoka zbog eksalirajućih tenzija u tom regionu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Jun se sastao sa savetnicima za nacionalnu bezbednost i ekonomiju zbog sukoba na Bliskom istoku i pozvao na brz, ali odmeren odgovor na bilo kakav udar na energetsko snabdevanje i trgovinske lance Južne Koreje, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Jun je istakao da je bezbednost južnokorejskih građana u regionu Bliskog istoka glavni prioritet i da sve potrebne mere moraju biti preduzete u tom pogledu.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo svoje građane u Libanu i Izraelu da smesta napuste te zemlje na bilo koji dostupan način.

Šolc pozvao Iran i Hezbolah da odmah obustave napade na Izrael

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Iran i Hezbolah da odmah obustave svoje napade na Izrael, upozorivši da postoji rizik da Iran zapali ceo region.

On je dodao da će Nemačka nastaviti da radi sa svojim partnerima na prekidu vatre, prenosi "Gardijan" pisanja Rojtersa.

Ambasador Rusije u Izraelu: Potrebno je obustaviti vatru na Bliskom istoku

Ambasador Rusije u Izraelu Anatolij Viktorov poručio je danas da Moskva poziva sve strane na Bliskom istoku da obustave vatru, prenose RIA Novosti. 

"Naš poziv je vrlo jednostavan: vreme je da se odmah prekinu borbe. Naravno, da se prestane da narušava teritorijalni integritet i suverenitet susednih zemalja i da se započne stvarna potraga za političkim i diplomatskim izlazom iz ove izuzetno opasne situacije", rekao je ambasador. 

On je dalje naglasio i da akcije SAD na Bliskom istoku ne pokazuju da Amerikanci žele mir i stabilnost u regionu. 

IDF razmešta još jednu diviziju u južnom Libanu, na Izrael ispaljeno još oko 50 raketa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da razmeštaju još jednu diviziju u južnom Libanu radi kopnenih operacija protiv Hezbolaha i da je jutros na severni Izrael iz Libana ispaljeno oko 50 raketa.

Vojska je kopnene operacije u južnom Libanu opisala kao "ograničene, lokalizovane i ciljane udare", sa ciljem uništenja infrastrukture libanske grupe Hezbolah u pograničnoj oblasti, prenosi "Tajms of Izrael".

U saopštenju se navodi i da je oko 50 raketa jutros ispaljeno iz Libana na severni Izrael, zbog čega su se sirene začule u gradovima gornje i zapadne Galileje.

Opština Metula, iz koje je većina stanovnika evakuisana, saopštila je da je desetak kuća oštećeno u baražnoj vatri.

Huti kažu da su napali vojne ciljeve u Izraelu

Jemenski Huti su pokrenuli napade krstarećim raketama na vojne ciljeve u Izraelu, a rakete su uspešno dosegle svoje ciljeve, rekao je portparol te organizacije u saopštenju.

Huti su takođe potvrdili svoju spremnost da učestvuju u bilo kojoj zajedničkoj vojnoj operaciji protiv Izraela.

Šef iranske diplomatije: Vojska spremna za moguće izraelske akcije

Iranske oružane snage spremne su za moguće akcije Izraela, a oni koji ga podržavaju, suočiće se sa oštrijim odgovorom Irana, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči, prenosi agencija Tasnim.

"Naše oružane snage su spremne za moguće akcije izraelskog režima. Ako izraelski režim preduzme bilo kakve nove korake i oni koji ga podržavaju, suočiće se sa oštrijim odgovorom Irana", poručio je Aragči.

"Njujork tajms": Iran pripremio stotine projektila u slučaju napada Izraela ili SAD

Iran je pripremio stotine projektila koje bi mogao da upotrebi ako mu Izrael ili Sjedinjene Države uzvrate udarac, piše "Njujork tajms", pozivajući se na dva pripadnika Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC).

"Iranska vojska je pripremila stotine projektila za lansiranje sa svojih zapadnih granica, ako Izrael ili njegov glavni saveznik Sjedinjene Države napadnu", navodi list.

Oprečne informacije iranske agencije i Pentagona o obaranju raketa

Portparol Pentagona Patrik Rajder tvrdio je da su SAD oborile određeni broj raketa koje je Iran sinoć lansirao na Izrael. 

Ranije je iranska agencija IRNA javila da brodovi američke mornarice nisu u utorak mogli da presretnu rakete koje je Iran ispalio prema Izraelu.

Zaharova: SAD u svojoj ulozi "mirotvorca" ponovo gurnule Bliski istok na rub propasti

Uloga Sjedinjenih Država kao mirotvorca u palestinsko-izraelskom sukobu ponovo je gurnula region Bliskog istoka na ivicu propasti, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za "Sputnjik".

"Došli su (SAD) sa ulogom mirotvorca, a ta uloga je sada ponovo gurnula ovaj region niz liticu", rekla je Zaharova za Radio Sputnjik.

"Aksios": Izrael priprema "značajnu odmazdu", u igri i napadi na iranska naftna postrojenja

Izraelski zvaničnici kažu za "Aksios" da će Tel Aviv pokrenuti "značajnu odmazdu" na masovni iranski raketni napad na Izrael, a koja bi mogla da cilja postrojenja za proizvodnju nafte unutar Irana, kao i druge strateške ciljeve.

Oni dodaju da bi odmazda mogla da podrazumeva i ciljana ubistva ili uništavanje iranskih PVO sistema. 

Zvaničnici kažu da ne znaju kako bi Iran u tom slučaju odgovorio na napad, ali da postoji rizik da bi Teheran u tom slučaju mogao da uđe u sukob punog obima.  

Izraelski odgovor mogao bi da uključi vazdušne napade borbenih aviona, kao i tajne operacije slične onoj u kojoj je pre dva meseca u Teheranu ubijen lider Hamasa Ismail Hanije, navodi Aksios. 

U svakom slučaju, izraelski zvaničnici kažu da bi izraelska odmazda mogla biti značajna. 

Jedan od zvaničnika rekao je da Tel Aviv namerava da se o odgovoru Iranu konsultuje sa Vašingtonom, kako zbog "strateških implikacija, kako navodi "Aksios", tako i zato što bi Tel Avivu bilo potrebno više municije za izraelsko vazduhoplovstvo, i potencijalno druge vrste operativne podrške SAD.

Prema izvorima "Aksiosa", administracija predsednika SAD jasno je Tel Avivu stavila do znanja da ga podržava, ali da smatra da odgovor treba biti odmeren. 

Džej Di Vens: SAD bi trebalo da podrže Izrael i u slučaju preventivnog udara na Iran

Trampov kandidat za potpredsednika SAD Džej Di Vens rekao je da bi SAD bi trebalo da podrže Izrael u odmazdi protiv Irana, čak i ako bi ona podrazumevala preventivni udar, rekao je izabranik potpredsednika Donalda Trampa, Džej Di Vens, tokom televizijske debate sa svojim demokratskim pandanom Timom Volcom na "Si-Bi-Es njuzu".

Na pitanje moderatora da li bi podržao izraelski preventivni udar na Iran, Vens je ponovo potvrdio dugogodišnju podršku Vašingtona jevrejskoj državi.

"Vidite, na Izraelu je šta oni misle da treba da urade da bi sačuvali svoju zemlju, a mi treba da podržimo naše saveznike gde god da se nalaze kada se bore protiv loših momaka. To je pravi pristup izraelskom pitanju", odgovorio je Vens.

Si-En-En: Na meti Irana bilo i sedište Mosada

Među metama večerašnjeg iranskog raketnog napada na Izrael bili su aerodromi i piste za poletanje, ali i kancelarije izraelske međunarodne obaveštajne službe Mosad, preneo je Si-En-En.

"Meta (iranskog napada) bilo je i sedište Mosada, koje se nalazi u severnom delu Tel Aviva, u gusto naseljenom području, i postoji zabrinutost, i pored toga što to Iran smatra vojnom metom, to je gusto naseljeno područje na kojem živi puno civila", rekao je novinar Si-En-Ena u Tel Avivu Džim Šijuto.

Ostin: SAD i dalje u dobroj poziciji da brane svoje interese na Bliskom istoku

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim kolegom Joavom Galantom, nekoliko sati nakon iranskog raketnog napada na Izrael, i rekao da je Vašington "u dobroj poziciji" da brani svoje interese na Bliskom istoku.

Ostin je nakon razgovora sa Galantom na Iksu napisao da su se SAD i Izrael obavezali da će ostati u bliskom kontaktu.

Hezbolah: Prva borba s izraelskim trupama

Prvi put otkako je Izrael najavio kopnenu operaciju u Libanu, libanski šiitski pokret Hezbolah saopštio je da se upustio u borbe sa pešadijom izraelske vojske u blizini sela Odaiseh na jugu zemlje.

"Borci Islamskog otpora u zoru u sredu... naišli su na neprijateljske izraelske pešadijske snage koje su pokušale da uđu u selo Odaiseh iz Halet el Mahafera, nanevši im žrtve i primoravši ih da se povuku", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu te organizacije.

Iran obećao snažan napad u slučaju odmazde pristalica Izraela

Iran je zapretio snažnim napadom svojih oružanih snaga u slučaju direktne vojne intervencije zemalja koje podržavaju Izrael, javila je agencija Fars.

"U slučaju direktne intervencije zemalja koje podržavaju (izraelski) režim… njihovi centri i interesi u regionu će se, takođe, suočiti sa snažnim napadom oružanih snaga Islamske Republike Iran", navedeno je sinoć u saopštenju oružanih snaga Irana, prenosi "Tajms of Izrael".

Zaharova: Posledice neuspeha Bajdenove politike

Ubrzana eskalacija na Bliskom istoku označava "potpuni neuspeh" politike američkog predsednika Džozefa Bajdena, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Neartikulisane izjave Bele kuće pokazuju potpunu nekompetentnost kada je u pitanju rešavanje kriza", napisala je ona na Telegramu, tvrdeći da su diplomatski napori američkog državnog sekretara Entonija Blinkena "doveli do hiljada žrtava i zastoja".

Makron osudio iranski napad, pozvao Hezbolah da prekine dejstva protiv Izraela

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da oštro osuđuje nove napade Irana na Izrael, dodavši da je u znak svoje posvećenosti bezbednosti Izraela mobilisao vojne resurse na Bliskom istoku.

Makron je ponovio zahtev Francuske da Hezbolah prekine svoje akcije protiv Izraela i njegovog stanovništva, navedeno je u saopštenju francuskog predsedništva, prenosi Rojters.

Francuski predsednik je takođe želeo da se suverenitet i teritorijalni integritet Libana ponovo uspostavi uz striktno poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dodato je u saopštenju.

Konzul Srbije u Izraelu: Složena situacija, ambasada u stalnom kontaktu s državljanima Srbije

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je za Tanjug, nakon raketnog napada Irana na Izrael, da je ambasada Srbije u stalnom kontaktu sa našim državljanima u Izraelu i da im je prosledila uputstva.

"Prema našoj evidenciji, ovde je nekih 2.500 naših državljana, uglavnom rezidenata. Takođe je tu i jedan mali broj onih koji nisu rezidenti. Naša ambasada prosledila je uputstva, dosta je bilo kontakata i prema ambasadi i meni i drago mi je da mogu da kažem da je odnos naših državljana pribran i disciplinovan. To je ono što u ovom momentu spašava živote", naglasio je Nikolić.

On je ocenio da situacija podseća na 14. april i tadašnji napad iranskih dronova na Izrael.

"Ovoga puta je sve to mnogo složenije, unakrsno gledano od drugih faktora, neuporedivo je složenija konstelacija snaga, tenzija je prisutna. Nemoguće je bilo šta planirati sada i sutra, i ponavljam, praznična atmosfera je narušena", rekao je sinoć konzul Nikolić.

Ambasador Srbije u Libanu: U stalnom smo kontaktu sa srpskim državljanima

Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović izjavio je sinoć za Tanjug da je ambasada u stalnom kontaktu sa srpskim državljanima u toj zemlji, dodajući da ambasada i Ministarstvo spoljnih poslova planiraju kako da izvedu evakuaciju naših državljana ako za tim bude potrebe.

Ambasador je naveo da u Libanu ima oko 115 državljana Srbije i još oko 50 do 60 članova užih porodica.

"Porodice žive po celoj teritoriji Libana i bili smo u kontaktu s dve porodice koje su bile u gradovima u kojima je bilo vazdušnih napada. Niko od njih nije povređen i oni su se danas relocirali u delove Libana za koje se smatra da su bezbedniji'', rekao je Trojanović.

On je naveo da se preporučuje da građani Srbije samostalno napuste zemlju dok je još otvoren međunarodni aerodrom Rafik Hariri u Bejrutu.

Ambasador je rekao da državljani Srbije na veb stranici ambasade mogu da pronađu sve kontakte.

"Sa onima koji su registrovani u zemlji u kontaktu smo na dnevnoj bazi'', dodao je ambasador i naglasio da u ambasadi prate i reakcije diplomatskih predstavništava drugih zemalja na događaje u Libanu.