Svet

"Fajnenšel tajms": Bajden bi mogao da ubrza put Ukrajine ka NATO članstvu pre kraja mandata

Moskva je dugo upozoravala da bi članstvo Ukrajine u NATO-u bilo neprihvatljivo, kao i da je guranje njenog suseda u vojnu alijansu predvođenu SAD bio jedan od razloga za pokretanje Specijalne vojne operacije
"Fajnenšel tajms": Bajden bi mogao da ubrza put Ukrajine ka NATO članstvu pre kraja mandataGetty © Kent Nishimura

Predsednik SAD Džozef Bajden mogao bi da ubrza put Ukrajine ka NATO članstvu pre nego što siđe sa funkcije u januaru, objavio je "Fajnenšel tajms".

Moskva je insistirala da Kijev mora da odustane od svojih planova da se pridruži vojnom bloku koji predvode SAD pre nego što počnu bilo kakvi mirovni pregovori. Takođe, stremljenje Kijeva za članstvom u Severnoatlantskoj alijansi bilo je jedan od razloga za pokretanje Specijalne vojne operacije.

Postoje "oprezni znaci" da bi Bajden "mogao pristati da unapredi status ukrajinske kandidature za članstvo u NATO", rekao je za britanski list anonimni zapadni zvaničnik koji je obavešten o razgovorima Vladimira Zelenskog u Vašingtonu prošle nedelje.

Zelenski je otputovao u SAD kako bi promovisao svoj takozvani plan pobede za sukob s Rusijom, a koji između ostalog uključuje zahteve za isporuku naprednog oružja i finansijsku pomoć. Američki zvaničnici nisu bili impresionirani planom, piše "Fajnenšel tajms".

Navodi se da su zapadne bezbednosne garancije za Ukrajinu bile još jedna ključna klauzula plana koja je ostala bez odgovora, zajedno sa pitanjem američke dozvole da koristi oružje koje je isporučio Zapad za udare duboko po ruskoj teritoriji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je prošlog meseca ponovio je da NATO smatra put Ukrajine ka članstvu "nepovratnim".

Neke članice bloka, poput Mađarske i Slovačke, insistiraju da ni pod kojim okolnostima neće pristati na uvođenje Ukrajine u NATO jer bi to značilo rat sa Rusijom.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao je ranije ove godine da je bilo "greška" obećati Ukrajini članstvo i da je to "pravi razlog zbog kojeg je ovaj rat počeo".

Rusko rukovodstvo je izjavilo da Kijev mora da odustane od svojih težnji za ulazak u NATO pre nego što počnu bilo kakvi mirovni pregovori. Moskva već dugo upozorava da proširenje bloka na istok ugrožava bezbednost Rusije.

Najavljujući početak vojne operacije u februaru 2022. godine, predsednik Vladimir Putin je rekao da Rusija smatra da je proširenje NATO-a na Ukrajinu "neprihvatljivo".

image