Svet

Maske su pale: Pentagon poručio da od sukoba u Ukrajini zavisi globalni kredibilitet SAD

Sjedinjenim Državama je potrebna Evropa – nisu samo Evropi potrebne Sjedinjene Države, izjavila je pomoćnica američkog ministra odbrane za međunarodnu bezbednost Selest Valander
Maske su pale: Pentagon poručio da od sukoba u Ukrajini zavisi globalni kredibilitet SADGetty © Anna Moneymaker

Globalni položaj SAD doveden je u pitanje sukobom u Ukrajini, upozorila je pomoćnica ministra odbrane za međunarodnu bezbednost Selest Valander.

Govoreći tokom panel diskusije na Varšavskom bezbednosnom forumu ove nedelje, Valander je rekla da je "američki globalni kredibilitet u pitanju" u Ukrajini. U svetlu ovog izazova, nastavila je, "Sjedinjene Države i Evropa .. moraju da rade zajedno na kredibilnoj odbrani i odvraćanju od Rusije".

"Sjedinjenim Državama je potrebna Evropa – nisu samo Evropi potrebne Sjedinjene Države", rekla je Valander, podsetivši na veliku količinu oružja koju Kijevu šalju njegovi evropski saveznici, kao i ulogu EU u dopremanju američkog oružja u Ukrajinu. 

Valander je takođe pokušala da odagna strahove da bi Donald Tramp, ako bude izabran, negativno gledao odbrambene inicijative Evropske unije, a koje se ne bi sprovodile okriljem NATO-a.

Tokom svog prvog mandata, Tramp je više puta optuživao evropske članice NATO-a da se preterano oslanjaju na Vašington. Takođe je zapretio da će ukinuti američke bezbednosne garancije za države koje ne ne izdvajaju dovoljno sredstava za vojsku.

"Ono što želim da naglasim je da se Evropa neće sama braniti", pokušala je Valander da ublaži zabrinutost zapadnoevropskih zvaničnika. Dodala je da "razgovor o Evropi protiv Sjedinjenih Država… zapravo šalje pogrešnu poruku, ne samo Moskvi već i Pekingu".

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prošlog meseca da "Sjedinjene Države čine sve da zadrže svoju globalnu vojnu i političku dominaciju, bez obzira na cenu".

image