Dogorelo do noktiju: Njujork uvodi antibebi granule za pacove

Pokretači inicijative se nadaju da će tako ublažiti dugotrajni problem ovog grada s glodarima, bez upotrebe otrova

Njujork je odobrio probni program za smanjenje gradske populacije pacova bez upotrebe otrova, a koji podrazumeva strateško razmeštanje granula sa sredstvom za kontracepciju u različitim delovima grada. 

Zagovornici ovog pristupa tvrde da će humano smanjiti broj pacova bez ugrožavanja drugih životinja ili životne sredine. Ako sve bude išlo po planu, pacovi će pojesti granule, postati sterilisani i neće se više razmnožavati.

Inicijativa je nazvana "Flakov zakon" po istoimenoj sovi koja je prošle godine pobegla iz gradskog zoološkog vrta i koja je kasnije pronađena mrtva, sa otrovom za pacove u svom sistemu, prenose lokalni mediji.

"Ne možemo otrovom i ubijanjem rešiti ovaj problem", rekao je član Gradskog veća Šon Abreu u aprilu kada je prvi put predstavljao predlog zakona.

Tokom 12-mesečnog pilot programa, inspektori će na mesečnom nivou proveravati koliko je granula potrošeno u različitim naseljima, navodi se u odredbama zakona.

"Senestek", kompanija koja proizvodi proizvod na bazi biljaka pod nazivom "Kontrapest", tvrdi da svaka doza sprečava razmnožavanje pacova tokom 45 dana, smanjujući populaciju na human način bez ugrožavanja drugih životinja ili životne sredine.

Njujork je poznat po problemu sa pacovima. Procenjuje se da tri miliona glodara živi u tom gradu, prema firmi za kontrolu štetočina MMPC, koja je svoju procenu zasnovala na studiji Džonatana Auerbaha iz 2014.

Organizacija za promovisanje etičkog ophođenja prema životinjama PETA pozdravila je ovaj "inovativni pristup" problemu, hvaleći grad što je izabrao "sredstva za kontracepciju nad okrutnim, smrtonosnim metodama kao što su otrov i gušenje".