Francuski premijer odložio izbore u Novoj Kaledoniji za godinu dana

Žestoki sukobi zajednica lojalnih Parizu i Kanaka koji se zalažu za nezavisnost pogodili su francusku pacifičku teritoriju

Novi premijer Francuske Mišel Barnije saopštio je da su pokrajinski izbori zakazani za decembar na francuskoj pacifičkoj teritoriji Nove Kaledonije odloženi za godinu dana.

Tokom svog inauguracionog obraćanja parlamentu, Barnije je takođe rekao da kontroverzni predlog zakona koji je predložio predsednik Emanuel Makron o izmeni ustava radi promene biračkih spiskova na teritoriji neće biti prosleđen zajedničkom parlamentu na ratifikaciju. Autohtoni Kanaci strahuju da bi promene u biračkom spisku pogodovale novopridošlicama.

Tenzije u Novoj Kaledoniji već dugo tinjaju između zajednica lojalnih Parizu i starosedelačkog naroda Kanaka koji se zalaže za nezavisnost, podseća AP.

Usvajanje zakona o biračkom spisku dovelo je do masovnih demonstracija grupa za nezavisnost koje su postale nasilne, što je navelo Makrona da proglasi vanredno stanje i odveze hiljade policijskih i vojnih pojačanja na teritoriju gde živi oko 270.000 ljudi.