U Kazahstanu počela velika vojna vežba ODKB-a "Neuništivo bratstvo 2024" (VIDEO)

U vežbama učestvuju nacionalni kontingenti mirovnih snaga Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana, operativne grupe Zajedničkog štaba i Sekretarijata ODKB

Na poligonu Bereg u oblasti Almati, u Kazahstanu, održana je ceremonija otvaranja komandno-štabne vežbe sa Mirovnim snagama Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) "Neuništivo bratstvo 2024", saopštilo je Ministarstvo odbrane Kazahstana.

U vežbama učestvuju nacionalni kontingenti mirovnih snaga Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana, operativne grupe Zajedničkog štaba i Sekretarijata ODKB.

"Situacija u svetu ostaje turbulentna i moramo biti spremni na različite izazove i pretnje koje ne odnose samo na naše zemlje, već i na celokupnu svetsku zajednicu. Stoga je Kazahstan u okviru svog predsedavanja ODKB-om označio razvoj mirovnog potencijala Organizacije kao jedan od svojih prioriteta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će tokom vežbe biti razrađena pitanja koherentnosti jedinica u izvršavanju zadataka za pripremu i izvođenje mirovnih operacija Kolektivnih mirovnih snaga.

Obraćajući se učesnicima vežbi, zamenik generalnog sekretara ODKB Talatbek Masadikov je napomenuo da "teritorija Centralne Azije tradicionalno privlači pažnju globalnih vojno-političkih učesnika u nastajanju svetskog poretka".

"Veliki logistički kapaciteti regiona, u kombinaciji sa mineralnim rezervama, stvaraju uslove za stalno rivalstvo supersila i političku nestabilnost, uključujući širenje radikalnog ekstremizma i povećanje terorističke pretnje. Mirovne snage ODKB, kao sastavni deo Kolektivnih snaga, moraju biti u stalnoj pripravnosti za sprovođenje mirovnih operacija u skladu sa Odlukama Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, kako na teritoriji država članica Organizacije,
tako i izvan njenih granica pod mandatom UN-a", kazao je Masadikov.

Komandno-štabna vežba "Neuništivo bratstvo 2024" održava se pod rukovodstvom komandanta Vazdušno-jurišnih snaga Oružanih snaga Kazahstana, general-majora Almaza Džumakejeva.

U vežbi je uključeno više od 2.000 vojnih lica, 500 jedinica oklopne i automobilske tehnike, helikopteri Mi-17, Mi-35, avioni Il-76, Si-295 i bespilotne letelice.

Tokom mirovne operacije, Kolektivne mirovne snage ODKB će izvršavati zadatke borbene obuke na kontrolnim punktovima i punktovima za prihvat izbeglica, uz pratnju konvoja i tereta sa humanitarnom pomoći.