Svet

Šta znači najava blokade Finskog zaliva i zašto je to razlog za globalnu zabrinutost

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko
Šta znači najava blokade Finskog zaliva i zašto je to razlog za globalnu zabrinutostGetty © omersukrugoksu

Neuspela litvanska blokada Kalinjingrada u leto 2022. i ovogodišnji napori da se izgradi "odbrambena linija EU" duž granica sa Rusijom, sada bi mogla ponovo da se nađe u žiži javnosti nakon što je komandant estonskih odbrambenih snaga najavio da Talin planira da zatvori Finski zaliv.

"Pomorska odbrana je oblast u kojoj treba da se pojača saradnja između Finske i Estonije i možda ćemo moći da napravimo konkretnije planove o tome kako, ako bude potrebno, možemo u potpunosti da blokiramo neprijateljske aktivnosti u Baltičkom moru. Vojno, ovo je ostvarivo, mi smo spremni za to i idemo u tom pravcu. Ako postoji pretnja i ako je neophodno, spremni smo da to učinimo da bismo se zaštitili", rekao je general major Andrus Merilo.

Njegova izjava izazvala je hitnu reakciju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Ako Finska i Estonija planiraju da nametnu potpunu blokadu Finskog zaliva za rusko brodarstvo, Rusija će takve akcije smatrati očiglednim kršenjem međunarodnih pomorskih zakona. Ti zakoni ne sadrže odredbe koje dozvoljavaju, čak i na osnovu neke 'pretnje', uvođenje mera za ograničavanje plovidbe, a još manje unilateralnih mera diskriminatorne prirode usmerene na određenu državu... ali polazimo od činjenice da će se u ovom slučaju oni striktno se pridržavati normi međunarodnog prava", saopštilo je Ministarstvo.

Eventualno blokiranje Finskog zaliva moglo bi da dovede do nove blokade Kalinjingrada, što bi bilo dovoljno ozbiljno da izazove krizu nalik onoj kubanskoj. Rusija neće dozvoliti da se njena enklava Kalinjingrad, koja je njena najzapadnija operativna baza protiv NATO-a, odseče, navodi politički analitičar Endru Koribko.

Druga mogućnost je da Donald Tramp "zapreti" Vladimiru Putinu ovim nakon pobede na izborima i iskoristi Kalinjingrad kao "taktiku pregovora".

U svakom slučaju, zaključuje analitičar, Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva bez prethodnog ohrabrenja od strane SAD, a ti isti "jastrebovi" bi mogli da izmanipulišu Trampa da misli da je ovo "dobra ideja" ili su već ubedile Kamalu Haris da to uradi ako pobedi, što je razlog za globalnu zabrinutost.

image