Potpredsednička debata: Džej Di Vans iskoristio sat i po za ofanzivu, kako političku tako i šarma

Bila je to tipična debata potpredsednika sa Srednjeg zapada. I Vens je pobedio. Ubedljivo

Guverner Ohaja Džej Di Vens ne samo da je bio uglađen tokom potpredsedničke debate, već je uspeo oštrije da iskritikuje Kamalu Haris od njegovog predsednika Donalda Trampa koji se sa njom suočio prošlog meseca.

Kandidatu demokrata za potpredsednika i guverneru Minesote Timu Volcu je, s druge strane, trebalo neko vreme da dostigne radnu temperaturu, ali se ni tada nije pokazao, prokomentarisao je "Politiko" noćašnju potpredsedničku debatu.

U neočekivano prijateljskoj debati, lišenoj ličnih uvreda i prepunoj suprotstavljenih stavova o bukvalno svemu, pobedio je Vens, što nevoljno priznaju čak i mejnstrim, prodemokratski mediji.

Vens je uspeo da se prevaziđe svoje ranije, kontroverzne izjave o ženama i porodicama i migrantima i "pičuje" Trampovu "Učinimo Ameriku ponovo velikom" (Make America Great Again) politiku.

Volc je imao svojih momenata, od prozivanja Vensa zbog toga što nije priznao da je Tramp izgubio izvore 2020. do toga da je priznao da napravio "grešku" kada je ranije tvrdio da je bio u Honkongu tokom protesta na Tjenanmenu.

Dvojica kandidata došla su u Njujork pod pritiskom da će učestvovati na najvažnijoj predsedničkoj debati, budući da neće biti još jednog sučeljavanja Trampa i Harisove.

I Vans je iskusno iskoristio čitav "hajp" i predstavio se kao umereni, sposobni političar koji "zna" da Volc želi da reši probleme koje muče Amerikance, ali ne i njegova predsednica Kamala Haris.

Drugim rečima, priznaju analitičari, Vens se, sa roze kravatom, pominjanjem svojih ćerki i komentarom "bože sačuvaj" kada se saznalo da je Volcov sin bio očevidac pucnjave, publici predstavio kao vrlo humani kandidat, verujući katolik i zagovornik tradicionalnih vrednosti.

Isto tako je "odbranio" Trampa i izložio vrlo "efikasan slučaj" protiv Harisove, dok je Volc bio nervozan i, možda, previše izbrifovan da bi delovao prirodno.

"Bila je to tipična debata ljudi sa Srednjeg zapada", rekao je Judžin Denijels koji "pokriva" Belu kuću za "Politiko". Vens je uspeo da vrlo efikasno "veže Kamalu Haris za Bajdena" od koga su svi digli ruke.

Iako je ovo poslednja debata koju će Amerikanci videti pre glasanja u novembru, analitičari smatraju da neće mnogo promeniti u privlačenju birača, naročito ne u "kolebljivim" državama.