Svet

Japanski ministar spoljnih poslova: "Azijski NATO" je samo ideja za budućnost

Azijske zemlje bile su suzdržane u odgovoru na ideju japanskog premijera
Japanski ministar spoljnih poslova: "Azijski NATO" je samo ideja za budućnostGetty © viper-zero

Ideju o "azijskom NATO-u" koju je izneo novi japanski premijer treba razmotriti na srednji i duži rok, ali ne sada, rekao je novi ministar spoljnih poslova Takeši Ivaja.

Azijske zemlje izrazile su skepsu i suzdržanost u odgovoru na poziv premijera Šigerua Išibe, koji je stupio na dužnost ove sedmice, navodi Rojters.

"Mislim da je to jedna ideja za budućnost", rekao je Ivaja novinarima u Tokiju. "Teško je odmah postaviti mehanizam koji bi nametnuo međusobne odbrambene obaveze u Aziji, tako da je to više vizija za budućnost."

Išiba je pozvao na stvaranje "azijskog NATO-a", u kojem bi japanske trupe bile stacionirane na američkom tlu i gde bi postojala zajednička kontrola nuklearnog oružja Vašingtona što bi služilo kao sredstvo odvraćanja od nuklearnih suseda Japana, Kine, Rusije i Severne Koreje.

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar poručio je ranije ove sedmice da južna Azija ne deli viziju o "azijskom NATO-u".

Sjedinjene Države su takođe tiho odbacile tu ideju.

Prerano je za takav razgovor, rekao je prošlog meseca Danijel Kritenbrink, pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik.

Na pitanje da li bi "azijski NATO" ciljao na Kinu, Ivaja je rekao da takav okvir ne bi bio usmeren ni na jednu konkretnu zemlju.

"Najbolji način bi bio odnos saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti koji obuhvata Indo-Pacifik bez isključivanja bilo koje određene zemlje", rekao je Ivaja.

Novi ministar odbrane, Gen Nakatani, rekao je na drugoj konferenciji za novinare da Išiba nije tražio od svog ministarstva da nastavi sa predlogom za uspostavljanje azijskog ekvivalenta NATO-u.

image