Nova žrtva ruskih prankera Majk Pompeo: Kijev mora da dobije dozvolu za udar na Rusiju

Amerikanci smatraju nerealnim cilj Kijeva da vrati kontrolu nad svim izgubljenim teritorijama, otkrio je bivši šef CIA i Stejt departmenta ruskim prankerima

Bivši šef CIA i Stejt departmenta Majk Pompeo u razgovoru sa ruskim prankerima Vovanom (Vladimir Kuznjecov) i Leksusom (Aleksej Stoljarov), koji su se predstavili kao bivši predsednik Ukrajine Petar Porošenko, rekao je da "Kijev mora da dobije dozvolu za udar duboko u Rusiju kako se Rusi u Moskvi i Sankt Peterburgu ne bi osećali bezbedno".

"Ako Evropa i SAD dozvole Ukrajini da koristi sisteme dugog dometa, može se postići dogovor. U slučaju da se to ne desi i ako se Rusi osećaju bezbedno u zapadnoj Rusiji, u Moskvi, Sankt Peterburgu, sukob će se nastaviti godinama", kazao je bivši šef Stejt departmenta.

On je dodao da mnogi Amerikanci smatraju nerealnim cilj Kijeva da vrati kontrolu nad svim izgubljenim teritorijama.

U ime Porošenka, šaljivdžije su bivšem šefu Stejt departmenta saopštile da je bivši predsednik Ukrajine razgovarao sa senatorom i bivšim američkim ambasadorom za verske slobode u svetu Semom Braunbekom.

Prema rečima "Porošenka", Braunbek je govorio o raspoloženju nekih republikanskih političara koji smatraju da Ukrajina treba da pregovara sa Ruskom Federacijom i, možda, da se odrekne dela teritorije da bi ostatak zemlje ušao u NATO.

"Razumem ukrajinsko gledište da nijedan centimetar suverene teritorije Ukrajine nije podložan (predaji). Činjenica je da u Americi ima mnogo onih, ne samo republikanaca, uključujući verovatno značajan deo stanovništva, koji bi jednostavno rekli da je ovo bar za sada nerealan cilj. Oni možda nisu u pravu, samo opisujem raspoloženje koje postoji", naveo je Pompeo.

Prema njegovim rečima, Ukrajini treba osigurati sve neophodne "instrumente" za "pobedu" nad ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a posle "pobede" nad njim, biće moguće detaljno razjasniti uslove pod kojima će se sukob okončati.

Nakon terorističkog napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, Putin je rekao da je nemoguće pregovarati sa onima koji "neselektivno udaraju na civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim energetskim objektima".

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov kasnije je izjavio da mirovni predlozi Moskve za ukrajinsko rešenje, koje je prethodno izneo predsednik Rusije, "nisu otkazani", ali da u ovoj fazi, "uzimajući u obzir tu avanturu", "Rusija neće pregovarati sa Ukrajinom".