Be-Em-Ve poziva Nemačku da glasa protiv EU carina na kineske električne automobile

Carine bi mogle da izazovu trgovinski spor, upozorava generalni direktor Be-Em-Vea

Kompanija Be-Em-Ve vrši pritisak na Berlin da glasa protiv nametanja znatno viših taksi Evropske unije na električna vozila kineske proizvodnje.

Firma se tako pridružila drugim nemačkim proizvođačima automobila koji ne žele da rizikuju sukob sa svojim najvažnijim tržištem.

"Dodatne tarife štete globalno aktivnim kompanijama u ovoj zemlji i mogle bi da izazovu trgovinski spor od kojeg niko nema koristi", rekao je izvršni direktor Be-Em-Vea Oliver Zipse. "Nemačka vlada bi stoga trebalo da zauzme jasan stav."

Zemlje članice EU spremaju se da glasaju u petak o uvođenju carina od čak 45 odsto na uvozna električna vozila proizvedena u Kini. Za blokiranje tarifa bila bi potrebna kvalifikovana većina - 15 država članica koje predstavljaju 65 odsto stanovništva bloka.

Nemački zvaničnici signalizirali su da vlada planira da bude uzdržana na glasanju. Berlin takođe očekuje da će se značajan broj država članica EU pridružiti njihovom uzdržanom stavu, piše "Blumberg", pozivajući se na izvore u vladi..

U širem smislu, Nemačka je jasno stavila do znanja da se nada rešenju putem pregovora u tekućim razgovorima između EU i Kine.