Svet

Palestinski predsednik prihvatio Putinov poziv: Dolazi na samit BRIKS-a

Prisustvo na samitu BRIKS-a, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju, do sada je potvrdilo 15 svetskih lidera
Palestinski predsednik prihvatio Putinov poziv: Dolazi na samit BRIKS-a© Sean Gallup/Getty Images

Palestinski predsednik Mahmud Abas prihvatio je poziv za predstojeći samit BRIKS-a u Kazanju, otkrio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov.

"Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas dobio je poziv za samit BRIKS-a u Kazanju i prihvatio ga je", rekao je Rjabkov. 

Ambasador Palestine u Moskvi Abdelhafiz Nofal izjavio je ranije da Palestina planira da pošalje zahtev za učlanjenje u BRIKS nakon ovogodišnjeg samita.

Naime, prisustvo na samitu BRIKS-a, koji će biti održan od 22. do 24. oktobra u ruskom gradu Kazanju, do sada je potvrdilo 15 svetskih lidera.

Kako je preneo "Sputnjik", potvrđeno je da na samit dolaze: predsednik Kine Si Đinping, indijski premijer Narendra Modi, predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa, predsednik Brazila Lula da Silva, iranski predsednik Masud Pezeškijan, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed Ben Zaid el Nahjan, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Slaman el Saud, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, premijer Etiopije Abij Ahmed, premijer Jermenije Nikol Pašinjan, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Mongolije Uhnagin Hurelsuh i predsednik Bolivije Luis Arse

Domaćin samita je ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je pozvan da prisustvuje samitu, a za sada nije poznato da li će poziv i prihvatiti.

image