Svet

"Zbog veza s Kremljom": Zapad cenzuriše i afričke medije

Američki tehnološki gigant zabranio je rad "Afrikan strima" u "Dži-mejlu"
"Zbog veza s Kremljom": Zapad cenzuriše i afričke medijeGetty

Panafrička digitalna medijska organizacija "Afrikan strim" optužila je "Gugl" za cenzuru, nakon što ga je ovaj američki tehnološki gigant zabranio u radnom prostoru "Dži-mejla", tako da su izgubili pristup dvogodišnjoj imejl prepisci i datotekama koje su bile skladištene u "Gugl klaudu".

"Gugl nije pružio nijedan verodostojan razlog da nas zabrani osim što je naveo da smo 'prekršili smernice 'Gugl vorkspejsa', što uključuje 'slanje neželjene pošte ili korišćenje naloga za bilo koju vrstu prevare'", navodi se u saopštenju "Afrikans strima" u kom se ove optužbe negiraju.

Oni navode da su zabranjeni "na osnovu neutemeljene tvrdnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena od 13. septembra, kada je rekao da smo propagandisti Kremlja".

Tokom brifinga za štampu prošlog meseca, Blinken je, naime, ustvrdio kako RT "tajno" upravlja izdanjem, čije je sedište u Najrobiju glavnom gradu Kenije. On je naveo da, iako je deklarativni cilj organizacije da da glas Afrikancima i kod kuće i u inostranstvu, "u stvarnosti, jedini glas koji oni daju jeste glas propagandistima Kremlja". 

I nalozi "Afrikan strima" na  Jutjubu, Fejsbuku i Tiktoku su uklonjeni.

"SAD se predstavljaju kao bastion demokratije. Integralni sastav svake zdrave demokratije je sloboda medija – omogućavanje da se čuju različiti stavovi. Ali svaki put iznova, ovaj osnovni ideal proglašava se za nepristojan ako to odgovara Vašingtonu", navedeno je na tviter nalogu "Afrikan strima", gde se postavlja pitanje i koji je razlog zbog koga Afrikanci koji izražavaju svoju zabrinutost "predstavljaju takvu pretnju zapadnom establišmentu".

Vašington je pokrenuo veliki napad na RT u septembru, optužujući naš da "funkcioniše kao de fakto produžena ruka ruske obaveštajne službe". 

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Džejms Rubin okrivio je izveštavanje RT-a za to što veliki deo sveta nije stao na stranu Ukrajine kako je Vašington očekivao.

image