Svet

Mirovnjaci VS u Libanu na sigurnom: Srpski vojnici su u skloništima i nisu ugroženi

U Libanu se trenutno nalazi 183 pripadnika Vojske Srbije
Mirovnjaci VS u Libanu na sigurnom: Srpski vojnici su u skloništima i nisu ugroženi© Министарство одбране Републике Србије

Pripadnici Vojske Srbije koji se nalaze u misijama Ujedinjenih nacija u južnom Libanu svakodnevno su svedoci sukoba i razmene vatre na granici sa Izraelom, piše "Politika", pozivajući se na informacije dobijene od Ministarstva odbrane.

"U prethodnom periodu izvođena su intenzivna vazduhoplovna i artiljerijsko-raketna dejstva na teritoriji Libana, uključujući i zone operacije Unifil i Untso, gde su angažovani pripadnici Vojske Srbije. Trenutno se pripadnici Vojske Srbije nalaze u skloništima i nisu ugroženi", ističu iz Ministarstva odbrane.

U skladu sa trenutnom bezbednosnom situacijom u zoni operacije i na osnovu naređenja načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanata misija Unifil i Untso, zabranjena su sva kretanja van baza, a nošenje zaštitne opreme je obavezno.

"Situacija u zoni operacije jeste složena i nestabilna, ali uz pridržavanje mera zaštite, zadaci se izvršavaju bezbedno. Pripadnici Vojske Srbije snabdeveni su dovoljnim količinama hrane i vode u bazama na kojima su razmešteni, svi su zdravi i stanje morala je na visokom nivou", navodi se u saopštenju.

Pripadnici Vojske Srbije, njih 182, angažovani su u okviru misije Unifil u južnom delu Republike Liban. Razmešteni su u dva sektora, istočnom i zapadnom, na ukupno četiri lokacije, u komandi misije u Nakuri i tri baze UNP 1-26, 7-2 i 9-66.

"U okviru misije UN na Bliskom istoku (multinacionalna operacija Untso) angažovan je jedan pripadnik Vojske Srbije na dužnosti vojnog posmatrača, koji se privremeno nalazi u jednoj od baza misije Unifil u sektoru Istok", objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

Angažovanje Srbije u misijama UN regulisano je potpisanim Memorandumom o razumevanju sa UN. Konkretni zadaci pripadnika Vojske Srbije u misiji Unifil u Libanu, u skladu sa mandatom misije, regulisani su tehničkim sporazumima sa oružanim snagama Španije i Italije, kao i standardnim operativnim procedurama definisanim od strane komande misije.

"U skladu sa procenom dalje bezbednosne situacije, vodeće nacije Španija i Italija doneće eventualnu odluku o povlačenju u skladu sa postojećim planovima evakuacije kojim su obuhvaćeni i pripadnici Vojske Srbije", navode iz Ministarstva odbrana.

image