Svet

Predsednik gruzijskog parlamenta potpisao zakon o zabrani LGBT propagande

Prema gruzijskom zakonodavstvu, ako šef države ne potpiše zakon koji je parlament usvojio, onda pravo da ga potpiše ima predsednik parlamenta
Predsednik gruzijskog parlamenta potpisao zakon o zabrani LGBT propagandeGetty © Nicolo Vincenzo Malvestuto

Predsednik gruzijskog parlamenta Šalva Papuašvili je potpisao zakon o zabrani LGBT propagande, koji je dan ranije odbila da potpiše predsednica Republike Salome Zurabišvili.

"U skladu sa Ustavom Gruzije, potpisujem zakon 'O zaštiti porodičnih vrednosti i maloletnika', koji je Salome Zurabišvili odbila da potpiše", napisao je Papuašvili na društvenoj mreži.

Gruzijski parlament je 17. septembra usvojio paket zakona o zabrani LGBT propagande. U pitanju je Zakon o zaštiti porodičnih vrednosti i maloletnika i 18 amandmana na različite zakone koji iz njega proizlaze.

Da bi stupio na snagu, dokument je morao da potpiše predsednik. Prema gruzijskom zakonodavstvu, ako šef države ne potpiše zakon, onda pravo da ga potpiše ima predsednik parlamenta.

Zakon zabranjuje LGBT propagandu, istopolne brakove i promenu pola, kao i zabranu okupljanja i kampanja na kojima se promovišu istopolni intimni odnosi, incest, usvajanje ili starateljstvo nad decom od istopolnog para ili osobe koja nije heteroseksualne orijentacije. Zabranjene su i medicinske intervencije vezane za promenu pola, a na televiziji će biti zabranjeno prikazivanje scena intimnog odnosa istopolnih osoba.

Gruzija se u poslednje vreme suočava sa pritiskom zapadnih zemalja koje su uputile otvorene pretnje Tbilisiju, najpre zbog zakona o stranim agentima, a kasnije i zbog zakona o zabrani LGBT propagande.

Moskva je upozorila da Zapad pokušava da sprovede novi "Majdan" u Gruziji do oktobra, kako bi stvorio novi izvor tenzija na ruskoj granici. Posredi je mešanje u unutrašnju politiku nezavisne države koje ukazuje na neokolonijalnu praksu nametanja svoje volje zemljama čiji suverenitet pokušavaju da ograniče, poručili su iz ruskog Ministartsva spoljnih poslova.

image