Svet

Objavljeni detalji nove optužnice protiv Trampa uoči izbora: "Sramotno kršenje pravila tužilaštva"

U novoobjavljenom podnesku u okviru optužnice da je pokušao da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020, specijalni tužilac Džek Smit tvrdi da je Tramp to navodno činio u svojstvu privatnog lica
Objavljeni detalji nove optužnice protiv Trampa uoči izbora: "Sramotno kršenje pravila tužilaštva"Getty © Jim Vondruska

Bivši predsednik SAD se upustio u "privatni kriminalni poduhvat" sa navodnom namerom da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020, tvrdi specijalni tužilac Džek Smit u sudskom podnesku sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti u sredu. 

Vrhovni sud SAD presudio je u julu da je Tramp uživao sveobuhvatni imunitet od krivičnog gonjenja zbog svog svojih zvaničnih postupaka, ostavivši prostora nižim sudova da odluče da li su dotični postupci bili u svojstvu privatnog ili zvaničnog lica. 

Smit novootkrivenim podneskom očigledno pokušava da nastavi sa slučajem navodnog negiranja izbora uprkos presudi Vrhovnog suda, tvrdeći da su, kako prenosi "Fajnenšel tajms", Tramp i njegovi saradnici pribegli "različitim kriminalnim sredstvima kako bi poremetili" izbore na kojima je pobedio aktuelni predsednik Džozef Bajden. 

Specijalni tužilac u podnesku tvrdi da je Tramp navodno planirao da negira rezultate izbora "značajno pre" nego što su se oni odigrali. U dokumentu se citira Trampov "saučesnik" koji je tvrdio da je bivši predsednik SAD planirao da proglasi pobedu tri dana pre izbora. 

Tramp je na svojoj društvenoj mreži "Istina" (Truth) osudio novi podnesak kao lični napad Demokratske stranke.

"Ovo je sramotno kršenje pravila tužilaštva i nije smelo da bude objavljeno neposredno pre izbora", napisao je Tramp.

Zasebni postupak protiv Trampa u kojem je republikanski kandidat za predstojeće izbore optužen za nepropisno čuvanje poverljivih dokumenata tokom svog prvog mandata, a koji je takođe vodio Džek Smit, odbacila je sudija Ajlin Kenon u odluci kojom je postavljanje Smita za specijalnog tužioca proglasila neustavnim.

image