Svet

Fico za obnavljanje odnosa s Moskvom: Rusija je potrebna Evropskoj uniji

Evropska komisija nastoji da zaustavi tranzit nafte i gasa sa istoka na zapad, rekao je slovački premijer
Fico za obnavljanje odnosa s Moskvom: Rusija je potrebna Evropskoj unijiwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Premijer Slovačke Robert Fico najavio je spremnost da uloži napore za obnavljanje odnosa sa Rusijom, budući, kako je rekao, da su Ruska Federacija i Evropska unija potrebne jedna drugoj.

"Ako se rat završi tokom mandata ove vlade, učiniću sve da obnovim ekonomske i standardne odnose sa Rusijom, jer je Rusija potrebna Evropskoj uniji, a i Rusiji je potrebna EU", rekao je danas Fico na konferenciji za novinare.

On je dodao da vreme pokazuje da je bio u pravu kad je rekao da nema vojnog rešenja za sukob u Ukrajini, kao i da to potvrđuju i reči mnogih političara, koji sada govore da "Ukrajina mora da se pripremi za neku vrstu kompromisa".

Fico je naveo i da Evropska komisija nastoji da zaustavi tranzit nafte i gasa sa istoka na zapad.

"Borimo se sa činjenicom da postoji ogroman pritisak Evropske komisije da ništa ne ide od istoka ka zapadu. Nikoga ne brine to da treba da postoji nekakvo 'prijateljstvo' i da imamo gasovode", naglasio je slovački premijer.

Fico je ranije u četvrtak rekao da će sa ukrajinskim kolegom razgovarati o mogućnosti da se održi tranzit nafte i gasa kroz tu zemlju.

Podsetimo, sredinom septembra premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da "Kijev pristaje na tranzit ruske nafte koju kupuju evropske kompanije".

Mađarska naftno-gasna kompanija MOL saopštila je da od ponedeljka stupa na snagu novi sporazum o tranzitu nafte iz Rusije u Evropu preko Ukrajine, prema kojem MOL dobija vlasništvo nad naftom - počev od belorusko-ukrajinske granice.

"MOL je sklopio ugovore sa dobavljačima nafte i operaterima naftovoda kako bi obezbedio nesmetano snabdevanje sirovom naftom preko naftovoda Družba iz Rusije preko Belorusije i Ukrajine do Mađarske i Slovačke... Nova procedura za dobijanje nafte je u potpunosti usklađena sa svim relevantnim sankcijama i regulativama, između ostalog EU i Ukrajinu", navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Budimpeštanske berze.

image