Ilon Mask: Demokrate pokušavaju da nam oduzmu slobodu govora

Milijarder je optužio Demokratsku partiju SAD da pokušava da cenzuriše građane pod maskom borbe protiv govora mržnje

Tehnološki mogul Ilon Musk optužio je američku Demokratsku stranku da pokušava da uguši slobodu govora u zemlji tvrdeći da se bori protiv govora mržnje i dezinformacija.

Milijarder je to prokomentarisao nakon potpredsedničke debate tokom koje su demokratski kandidat Tim Volc i republikanac Džej Di Vens razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući slobodu govora i cenzuru.

Volc je tokom debate izjavio da ne veruje da su govor mržnje, pretnje jezik ili dezinformacije zaštićeni Prvim amandmanom, koji građanima SAD daje pravo na slobodu govora.

"Ne možete vikati 'vatra' u prepunom pozorištu, to je test Vrhovnog suda", rekao je Valc, aludirajući na citat sudije Vrhovnog suda Olivera Vendela Holmsa iz 1919.

Mask, samoproglašeni apsolutista slobode govora, upozorio je na Iksu da "Demokratska stranka otvoreno želi da uzme vašu slobodu govora pod maskom onoga što ONI smatraju 'mržnjom'".

Tokom debate, Vens je tvrdio da je cenzura, koju su sprovodile velike tehnološke kompanije, a uz podršku Kamale Haris i američkog predsednika Džozefa Bajdena, bila "mnogo veća pretnja demokratiji od bilo čega što smo videli u poslednje četiri godine", uključujući nerede na Kapitolu, koje su demokrate više više puta koristile kao "dokaz" pretnje demokratiji koju predstavlja Tramp.

"Imamo pretnju demokratiji... Velike tehnološke kompanije ućutkuju svoje sugrađane, a Kamala Haris kaže da bi želela da cenzuriše ljude koji se bave dezinformacijama, umesto da raspravlja i ubeđuje svoje sugrađane Amerikance", rekao je Vens.

Republikanski kandidat za potpredsednika takođe je optužio administraciju Bajden-Haris da pokušava da Amerikancima zabrani pristup platformama poput Fejsbuka zbog kritikovanja anti-kovid mera.

"To nije vikanje 'vatra' u prepunom pozorištu, to je kritikovanje politike vlade, što je pravo svakog Amerikanca", rekao je Vens.

Još u avgustu, izvršni direktor Mete Mark Zakerberg priznao je da je Bajdenova administracija vršila pritisak na Fejsbuk da "cenzuriše" neke sadržaje o kovidu, kao i da je FBI naredio platformi da "ubije" priču "Njujork posta" o laptopu Hantera Bajdena. do izbora 2020.