SAD optužile kineske studente da su lagali FBI

Petorica muškaraca su se navodno urotili da prikriju svoje aktivnosti "gledanjem u zvezde", saopštio je FBI

Petorica kineskih državljana optužena su da su lagali FBI i uništili dokaze o mogućim prekršajima, nakon što su uhvaćeni u blizini najveće baze za obuku Nacionalne garde u SAD.

Prema krivičnoj prijavi podnetoj ranije ove sedmice, petorka je otkrivena u blizini kampa Grejling u severnom Mičigenu u avgustu 2023. Grupa je tvrdila da su novinari i pušteni su da odu svojim putem.

"Optuženi nisu u pritvoru. Ako dođu u kontakt sa američkim vlastima, biće uhapšeni i suočiće se sa ovim optužbama", rekla je Đina Balaja, portparolka kancelarije američkog tužioca u Detroitu.

Agencija AP navodi da su Kinezi studenti Univerziteta Šangaj Jiao Tong i da su prošle godine bili na razmeni studenata u Mičigenu. Grupa je bez problema diplomirala ranije ove godine i napustila SAD.

FBI je saopštio da je narednik Nacionalne garde Jute naišao na grupu posle ponoći, kod jezera u blizini vojne baze. Jedan od njih je navodno rekao: "mi smo mediji", pre nego što su pokupili svoje stvari i pristali da napuste to područje. FBI je kasnije otkrio da je grupa nedelju dana ranije rezervisala sobu u obližnjem motelu.

Četiri meseca nakon incidenta, jednog od muškaraca je ispitala američka carina i granična patrola na aerodromu u Detroitu, pre nego što je otputovao u Južnu Koreju i Kinu. Tada je tvrdio da je grupa krenula na putovanje, oko 320 kilometara severno od En Arbora, "da gleda zvezde padalice".

Pretragom njegovog hard diska otkrivene su "dve slike vojnih vozila" snimljene istog datuma kada je grupa otišla na jezero.

Ostala četvorica su intervjuisana u martu, po dolasku u Čikago avionom sa Islanda. Priznali su da su bili u blizini kampa Grejling u avgustu 2023, rekavši da su otišli tamo da posmatraju meteorsku kišu.

Više jedinica Nacionalne garde širom SAD je u to vreme izvodilo vežbu velikih razmera u tom objektu. Među njima su bili i vojnici sa Tajvana, otkrila je japanska državna televizija NHK nekoliko nedelja kasnije.

Tajvanom upravljaju potomci nacionalista koje podržavaju SAD i koji su pobegli nakon što su izgubili u kineskom građanskom ratu 1949. Narodna Republika Kina smatra Tajvan svojom suverenom teritorijom i obećala je da će mirno reintegrisati samoupravno ostrvo.

U saopšptenju FBI-ja se navodi da su studenti iz Kine možda u više navrata fotografisali "vitalne odbrambene lokacije" u SAD, bez davanja detalja.

SAD nisu optužile nijednog studenta da je špijunirao kamp Grejling. Umesto toga, u žalbi se navodi da je njih petorica četovala prošlog decembra o brisanju fotografija putovanja u Mičigen sa svojih telefona i kamera.