Svet

Iran upozorio SAD: Dosta je bilo jednostrane uzdržanosti

Teheran je poručio Vašingtonu da će dati "izuzetan" odgovor na svaki izraelski napad, što može uticati i na infrastrukturne objekte
Iran upozorio SAD: Dosta je bilo jednostrane uzdržanostiGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Iran je, nakon udara na Izrael, uz posredovanje Katara, upozorio SAD da više neće pokazivati jednostranu uzdržanost, prenela je "Al Džazira", pozivajući se na iranskog zvaničnika.

"U našoj poruci, koju smo indirektnim kanalima komunikacije preneli Vašingtonu, potvrdili smo da je završena faza obuzdavanja samo na jednoj strani i da jednostrano obuzdavanje ne odgovara potrebama naše nacionalne bezbednosti", rekao je on, preneli su mediji.

Kako je istakao, Iran će dati "izuzetan" odgovor na svaki izraelski napad, što može uticati i na infrastrukturne objekte.

Istovremeno je dodao da Teheran ne želi regionalni rat, ali da veruje da Tel Aviv treba da "doživi odvraćanje u praksi".

Iran je 1. oktobra lansirao 181 balističku raketu na Izrael, preneo je "Tajms ov Izrael", i dodao da su u napadu šrapnelom i gelerima ranjeni jedan Palestinac na Zapadnoj obali i dva Izraelca ranjena su šrapnelom i gelerima.

Kako je saopštio Korpus garde islamske revolucije (IRGC), napad je bio odgovor na smrt generalnog sekretara Hezbolaha Hasana Nasralaha, šefa Politbiroa Hamasa Ismaila Hanijea i komandanta snaga Kuds Abasa Nilforušana.

Teheran tvrdi da su projektili pogodili izraelska vojna postrojenja, uključujući bazu Nevatim. Jevrejska država nazvala je štetu "minimalnom" i obećala uzvratni udar.

image