Antiratne demonstracije u Berlinu: Okupljeni protiv slanja oružja Ukrajini i rata u Gazi

Organizatori su rekli da je skupu prisustvovalo više od 40.000 ljudi, dok je policija odbila da da tačnu procenu, ali je rekla da je njihov broj manji od 10.000

Hiljade ljudi u Berlinu učestvovale su u "antiratnim" protestima, protiveći se, između ostalog, slanju oružja Ukrajini, a u nekim slučajevima su pozivali Nemačku čak i da napusti NATO.

Demonstranti su se odazvali pozivu inicijative "Nikad više rata" da prošetaju centralnim Berlinom na praznik – Dan nemačkog jedinstva, piše "Dojče vele".

Organizatori su rekli da je skupu prisustvovalo više od 40.000 ljudi, dok je policija odbila da da tačnu procenu, ali je rekla da je njihov broj manji od 10.000.

"Pregovori!", Bez oružja!", "Ne ratu!", "Pacifizam nije naivan" bili su među sloganima na transparentima. Učesnici protestnog marša izrazili su i solidarnost sa ljudima u Pojasu Gaze, držeći plakate koji pozivaju na "prestanak okupacionog terora" i "NATO podržava rat i genocid – solidarnost sa Donbasom i Gazom".

Među okupljenima u centru glavnog grada bilo je i učesnika koji su mahali zastavama sa simbolom goluba mira, a bilo je i antiameričkih slogana.

Berlinska policija saopštila je da je nekoliko protesta i demonstracija, uključujući i ovaj, "završeno bez uznemiravanja", ne izveštavajući o većim incidentima, nemirima ili hapšenjima, preneo je "Dojče vele".

Dodaje se i da je protest u nemačkoj prestonici obezbeđivalo oko 1.000 policajaca.