Novi premijer stara politika: Želimo rešavanje spora sa Rusijom, ali ne odustajemo od podrške Kijevu

Glavna prepreka u odnosima Moskve i Tokija su neslaganja oko prava na južni deo Kurilskih ostrva

Japanska vlada ostaje posvećena "rešavanju teritorijalnog problema i sklapanju mirovnog sporazuma" sa Rusijom, uprkos trenutnim poteškoćama u japansko-ruskim odnosima, izjavio je novi premijer Japana Šigeru Išiba, tokom svog prvog, odnosno uvodnog govora u parlamentu.

"Japansko-ruski odnosi su u teškom stanju, ali će naša zemlja nastaviti svoj put ka rešavanju teritorijalnog problema i zaključivanju mirovnog sporazuma", rekao je on.

Istovremeno, Išiba je, kako je dosledno izjavljivao njegov prethodnik Fumio Kišida, naglasio da će japanska strana nastaviti da vrši pritisak u vidu sankcija na Rusku Federaciju i podržava Ukrajinu, prenosi TASS.

Podsećanja radi, od sredine prošlog veka Moskva i Tokio vode pregovore o postizanju mirovnog sporazuma posle Drugog svetskog rata. Glavna prepreka tome ostaju neslaganja oko prava na južni deo Kurilskih ostrva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je više puta isticalo da je suverenitet Rusije nad ovim teritorijama, koji ima odgovarajući međunarodno-pravni okvir, neosporan.  

Nakon što se Tokio priključio antiruskim sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, Rusija je prekinula pregovore sa Japanom po pitanju mirovnog sporazuma.

Moskva se takođe povukla iz pregovora o uspostavljanju zajedničkih privrednih aktivnosti na južnim Kurilskim ostrvima i blokirala produženje statusa Japana kao partnera Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju u sektorskom dijalogu.