Svet

Kim Džong Un poručio: Čuvaćemo suverenitet naše zemlje svim raspoloživim sredstvima

Kim je kritikovao predsednika Južne Koreje Jun Suk Jeola zbog njegove pretnje da će severnokorejskom režimu doći kraj
Kim Džong Un poručio: Čuvaćemo suverenitet naše zemlje svim raspoloživim sredstvimaGetty © Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da njegova zemlja neće oklevati da iskoristi sve dostupne ofanzivne kapacitete, uključujući nuklearno oružje, ukoliko, kako je naveo, "neprijatelj" pokuša da upotrebi silu da bi narušio suverenitet Severne Koreje, javila je agencija KCNA.

Kim je kritikovao predsednika Južne Koreje Jun Suk Jeola zbog njegove pretnje da će severnokorejskom režimu doći kraj, koju je uputio u utorak, na obeležavanju Dana južnokorejske vojske, i ocenio da je taj komentar pokazao koja zemlja narušava regionalnu bezbednost i mir, prenosi Rojters.

KCNA navodi da je Kim to izjavio u sredu prilikom posete bazi za obuku jedinica za specijalne operacije.

Južna Koreja je u utorak obeležila Dan oružanih snaga vojnom paradom na kojoj je prikazana balistička raketa koja može da nosi masivnu bojevu glavu.

U govoru na paradi Jun je upozorio Pjongjang da ne koristi nuklearno oružje, navodeći da će to naići na "odlučan, nadmoćan odgovor" južnokorejske vojske i SAD.

"Tog dana biće kraj severnokorejskog režima", rekao je Jun.

Zapadne zemlje smatraju da Severna Koreja ima dovoljno fisionih materijala da napravi desetine nuklearnog oružja, a Pjongjang je do sada izveo šest podzemnih nuklearnih proba, navodi Rojters.

Vredi podsetiti da je Kim Džong Un pre manje od mesec dana najavio da njegova zemlja planira da poveća zalihe nuklearnog naoružanja, kako bi odgovorila na pretnju koju predstavljaju SAD i njihovi saveznici.

Tokom svog govora povodom 76. godišnjice od osnivanja DNR Koreje, Kim je istakao da Pjongjang mora nastaviti sa unapređivanjem odbrambenih sposobnosti i to zbog "bezobzirnog širenja vojnog bloka koji predvode SAD".

image