Svet

Rumunski "patrioti" stigli u Ukrajinu: Zelenski potvrdio isporuku

Bukurešt je odluku o isporuci sistema PVO doneo proteklog meseca
Rumunski "patrioti" stigli u Ukrajinu: Zelenski potvrdio isporukuGetty © Sebastian Kahnert/picture alliance

Sistem PVO "patriot" koji je Kijevu obećala Rumunija stigao je u Ukrajinu, saopštili su rumunski zvaničnici i Vladimir Zelenski.

"Zahvaljujem se svakoj zemlji koja nam pomaže u segmentu PVO. Posebno zahvaljujemo Rumuniji za sisteme 'patriot'. Zajedno možemo postići još veću efikasnost – možemo stati na kraj ruskom teroru zajedničkim uništavanjem 'šehida' i projektila", napisao je  Zelenski na svom Iks nalogu.

Osim toga, isporuku sistema PVO američke proizvodnje potvrdilo je i rumunsko Ministarstvo odbrane u komentaru za "Radio slobodna Evropa".

"Potvrđujemo da je sistem 'patriot' stigao u Ukrajinu", rekao je portparol rumunskog Ministarstva odbrane Konstantin Spinu u komentaru za RSE. Vlada u Bukureštu je odluku o isporuci ovog sistema Kijevu donela prošlog meseca.

Vredi podsetiti da je ruska vojska od početka godina imala znatno više uspeha u uništavanju ovih sistema, budući da je ukrajinska vojska počela da ih raspoređuje nešto bliže liniji fronta nego što je to bio slučaj u proteklim godinama.

Tako je prema različitim procenama do sada iz stroja izbačeno 10-15 lansera i drugih komponenti, a tačan broj nije moguće utvrditi jer ne postoji mnogo snimaka koji potvrđuju uništavanje "patriota", koji se i dalje u velikoj meri čuvaju u pozadini.

image