Svet

Britanija vraća Čagos Mauricijusu

Razrešen je spor koji traje duže od pola veka
Britanija vraća Čagos Mauricijusu© Pictures From History/Universal Images Group via Getty Images

Velika Britanija je pristala da se odrekne suvereniteta nad grupom ostrva Čagos u Indijskom okeanu i preda ih Mauricijusu u zamenu za to da britansko-američka vojna baza koja se nalazi na Dijego Garsiji, tamo i ostane.

Velika Britanija je proterala stanovnike arhipelaga Čagos 1960-ih i 1970-ih, u onome što je opisano kao zločin protiv čovečnosti. Zemlja je zadržala ovaj posed i nazvala ga Britanska teritorija Indijskog okeana, ili BIOT i nakon što je Mauricijus stekao nezavisnost 1968. godine.

Sporazum će, naime, dati Velikoj Britaniji početni 99-godišnji zakup nad Dijegom Garsijom u zamenu za prihvatanje suvereniteta Mauricijusa nad Čagosom.

Dogovor je, inače, postignut nakon 50 godina spora oko udaljenog, ali strateški važnog arhipelaga od 58 ostrva, koja se nalaze otprilike na pola puta između istočne Afrike i Indonezije.

Kao deo paketa finansijske podrške, Britanija će vršiti indeksirane godišnje uplate Mauricijusu za bazu Dijego Garsija, koju je prvobitno dala u zakup SAD 1966. na 50 godina – a taj ugovor je produžen do 2036. Baza Dijego Garsija, koja je bila lansirna platforma za avione dugog dometa u američkim kampanjama u Iraku i Avganistanu, smatra se strateški važnom imovinom i za London i za Vašington.

Dogovor će biti predmet sporazuma, za koji su predstavnici Velike Britanije i Mauricijusa rekli da će brzo biti finaliziran.

image