Makron: Naš bivši model je gotov, EU bi mogla da umre

Evropska unija zaostaje za Vašingtonom i Pekingom u sferi ekonomske proizvodnje i investicija, dok sebe sputava nepotrebnom regulacijom i nedovoljno ulaganja, ocenio je francuski predsednik

Ekonomija Evropske unije treba da postane konkurentnija sa SAD i Kinom, ili bi "mogla da umre", izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron na događaju u Berlinu Globalni dijalog.

Kako je rekao, 27-člani blok zaostaje za Vašingtonom i Pekingom, koji su nadmašili EU u ekonomskoj proizvodnji i investicijama.

On je upozorio da je Evropska unija u veoma nesigurnoj situaciji i da bi mogla da se suoči sa problemima ako ne uspe da produbi svoje jedinstveno tržište i da reši "fragmentaciju".

"EU bi mogla da umre, mi smo na ivici veoma važnog trenutka", rekao je francuski predsednik.

"Naš bivši model je gotov – previše regulišemo i premalo ulažemo. U naredne dve do tri godine, ako budemo pratili našu klasičnu agendu, bićemo van tržišta.

On je pozvao zemlje članice da vrše pritisak kako bi se uspostavila ravnopravnija pravila u svetskoj trgovini, a takođe je pozvao Brisel da dovrši svoj paket finansijskih pravila bankarske unije, navodi "Blumberg".

U izveštaju koji je izradio za Evropsku komisiju, a koji je objavljen ranije ovog leta, bivši šef Evropske centralne Banke Mario Dragi upozorio je da se blok danas se suočava s fundamentalnim problemima poput nedostatka resursa i velike zavisnosti od spoljnih uvoznika, te da bi zbog ekonomskih problema EU mogla da prestane da postoji. 

Cene gasa su četiri do pet puta veće nego u SAD iz kojih u najvećoj meri ovaj energent uvozi od zaoštravanja odnosa s Rusijom, a struja i do dva, tri puta skuplja.

Istakavši da je situacija "zabrinjavajuća", Dragi je napomenuo da je blok ignorisao činjenicu da je ekonomski rast u EU stagnirao već duže vreme, dodavši da "sada to više ne možemo da ignorišemo".

Dragi je kao odgovor na ovu situaciju predložio veće zaduživanje, veće investicije u privatni sektor, pojednostavljivanje birokratskih procedura i reformu energetskog tržišta.