Mask o novom zakonu u Kaliforniji: Upravo su sprečavanje izbornih prevara učinili protivzakonitim

Nacrt zakona koji je potpisao guverner Kalifornije Gevin Njusom, zabranjuje lokalnim vlastima da donose propise koji od stanovnika zahtevaju da prilikom glasanja pokazuju važeće identifikacione dokumente

Guverner Kalifornije Gevin Njusom potpisao je nacrt zakona koji se zabranjuje lokalnim vlastima da donose propise koji od stanovnika zahtevaju od stanovnika da prilikom glasanja pokazuju važeće identifikacione dokumente.

Zakon je direktan odgovor na inicijativu za glasanje koju su odobrili birači u priobalnom kalifornijskom gradu Hantington Biču. U martu je 53,4 odsto stanovnika glasalo za usvajanje glasačke mere koja zahteva da svi stanovnici koji žele da glasaju na opštinskim izborima pokažu važeću ličnu kartu.

"Vau, sada je nezakonito tražiti lične dokumente birača u Kaliforniji! Upravo su sprečavanje izbornih prevara učinili protivzakonitim. Džoker je glavni", poručio je vlasnik Iksa Ilon Mask.

Ovaj milijarder i ranije je kalifornijskog guvernera poredio sa Betmenovim glavnim protivnikom.

Državni tužilac Kalifornije Rob Bonta i državni sekretar Širli Veber tužili su inače Hantington Bič kako bi stopirali sprovođenje zakona koji traži od glasača da se identifikuju.

"Državni izborni zakon već sadrži snažne zahteve za identifikaciju birača sa snažnom zaštitom za sprečavanje biračkih prevara, istovremeno osiguravajući da svaki birač koji ima pravo glasa može bez poteškoća da glasa. Nametanje nepotrebnih prepreka učešću birača na izborima, nesrazmerno opterećuje birače sa niskim primanjima, obojene glasače, mlade ili starije birače i osobe sa invaliditetom", tvrdi se u Bontinom saopštenju.