Problemi ukrajinske mobilizacije: Sve se svodi na obmanu, prinudu i nasilje

Neimenovani oficir za regrutaciju u Odesi rekao je za britanski list da ukrajinska vojska "ne mobiliše ni 20 odsto onoga što je potrebno"

Ukrajinska kampanja mobilizacije daje rezultate daleko ispod postavljenih ciljeva, dok se služba za regrutaciju i dalje suočava sa nasiljem, nepoverenjem i raširenom korupcijom, piše "Tajms", pozivajući se na izvore iz ukrajinske vojske.

Prema pisanju lista, Kijev je do sada mobilisao oko milion vojnika i planira da taj broj poveća za još 200.000 do kraja godine, ali teško da će dostići tu brojku.

Štaviše, "napori da se pojača regrutacija se sve više svode na obmanu, prinudu i nasilje", navodi "Tajms", dajući primer regruta iz Odese koji je tehnički bio oslobođen službe zbog hronične bolesti bubrega, ali je namamljen u regrutnu kancelariju i uprkos problemima poslat u bazu za obuku.

Neimenovani oficir za regrutaciju u Odesi rekao je za britanski list da ukrajinska vojska "ne mobiliše ni 20 odsto onoga što je potrebno".

On je primetio da među potencijalnim vojnicima postoji malo entuzijazma da se odazovu pozivu, dok je njegovo odeljenje opterećeno korupcijom, lošim upravljanjem i razočaranjem.

"Mito može dostići nekoliko hiljada dolara, dok nedostatak osoblja znači da zaposleni moraju da obavljaju više dužnosti odjednom, uključujući patroliranje ulicama. Pored toga, zaposlenima se preti da će biti poslati na front ako budu imali loš učinak", izjavio je oficir.

U drugim slučajevima, za mnoge od onih koji se odazovu pozivu za mobilizaciju često se utvrdi da nisu sposobni za službu zbog ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući tuberkulozu, hepatitis ili HIV, dodao je on.

U međuvremenu, 47-godišnji Ukrajinac se prisetio da je željan da bude pozvan i ode na front na početku sukoba, ali je tada odbijen. Sada nema želju da to učini.

"Naša vlada ne podržava vojnike. Oni nemaju odgovarajuću opremu i zaboravljeni su ako budu ranjeni", objasnio je on.

Podsećanja radi, Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju u februaru 2022. ubrzo nakon izbijanja sukoba, zabranjujući većini muškaraca starosti između 18 i 60 godina da napuste zemlju. Ovog proleća, suočen sa sve većim gubicima, Kijev je smanjio starosnu granicu za sa 27 na 25 godina i značajno pooštrio pravila mobilizacije, obavezujući potencijalne pripadnike da se jave u službe za regrutaciju radi "provere podataka", što u praksi često znači kartu za front.